• Es van intercanviar missatges durant l'acte a Lovaina (a l'est de Brussel·les) d'aquest dimarts al qual Puigdemont no va acudir
  • Gonzalo Boye, advocat de Comín, confirma la querella contra Telecinco: "La comunicació no era pública"
puigdemont mensajes moviles
ZONETACTS / BOLSAMANIA

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont s'ha sincerat. Encara que no ho ha fet en públic, sinó en privat, en una conversa que ha mantingut amb l'exconseller Toni Comín per la xarxa social Signal (una de les més segures), i que ha estat captada per les càmeres de Telecinco. Malgrat que en un missatge gravat que es va emetre aquest dimarts, després de l'ajornament del ple d'investidura, Puigdemont convidava a l'independentisme a seguir endavant perquè "no hi ha un altre candidat ni combinació aritmètica possible", als seus missatges privats reconeix que l'estratègia de Moncloa "triomfa" i que el 'Procés' "s'ha acabat". També reconeix que "els nostres ens han sacrificat, almenys a mi".

"M'han fet molt de mal, amb calúmnies, rumors, mentides que he aguantat per un objectiu comú. Això ara ha caducat i em tocarà dedicar la meva vida a la defensa pròpia", assegura Carles Pugidemont

Segons ha informat 'El programa de Ana Rosa' de Telecinco, aquesta sèrie de missatges se'ls va enviar aquest dimarts l'expresident català a Toni Comín, exconseller de Sanitat, que com el mateix Puigdemont es troba a Bèlgica. Estava previst que Puigdemont protagonitzés un acte a Lovaina (a l'est de Brussel·les), però després de la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el Ple d'investidura després de l'advertència del Tribunal Constitucional, l'expresident va decidir no acudir a l'esmentat acte i enviar-hi Comín, amb el qual es va intercanviar missatges durant 50 minuts.

Els missatges, en català, han estat traduïts per la cadena, i no poden ser més aclaridors sobre l'estat real d'ànim de Puigdemont, malgrat el que diu a les seves intervencions públiques. "El pla de Moncloa triomfa. Només espero que sigui veritat, i que gràcies a això puguin sortir tots de la presó perquè si no, el ridícul és històric", li diu en un moment a Comín, en referència a l'ajornament del Ple. Cal recordar que el Govern de Mariano Rajoy va interposar un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la celebració del Ple previst per a aquest dimarts al Parlament per investir Carles Puigdemont.

L'alt tribunal va respondre dissabte, després d'un dia de deliberacions, de manera clara: el Ple no podria celebrar-se si el candidat no estava present. Per tant, la investidura telemàtica que pretenien els independentistes no podria portar-se a terme, ja que era bastant improbable que Puigdemont tornés a Espanya, davant l'ordre de crida i cerca que pesa sobre ell, i que suposa la seva immediata detenció quant trepitgi sòl espanyol.

La decisió adoptada per Torrent, que durant la seva compareixença va dir que només s'ajornava el Ple, no se suspenia, i que mantenia com a candidat Puigdemont, va caure a l'expresident com una gerra d'aigua freda, i va prendre la decisió de no anar a Lovaina i enviar-hi en lloc seu Comín. Als seus missatges, també va dir a l'exconseller: "Suposo que tens clar que això s'ha acabat. Els nostres ens han sacrificat, almenys a mi. Vosaltres sereu consellers (espero i desitjo), però jo ja estic sacrificat tal com suggeria Tardà".

ES DEDICARÀ A LA SEVA DEFENSA

Segons ha anunciat 'El programa de Ana Rosa' a l'entorn de Comín no li ha agradat gens aquesta filtració. De fet, aquest dimarts, en donar-se compte de la possible filtració, es va marxar per evitar que les càmeres seguissin gravant la conversa. Aquest dimecres fonts pròximes a l'exconseller han amenaçat a Telecinco amb emprendre accions legals, encara que ni han desmentit ni confirmat que l'interlocutor de Comín fos Puigdemont. De fet, Gonzalo Boye, advocat de Comín, ha confirmat poc després la querella en declaracions a Rac 1, i ha dit que es presentarà tant a Brussel·les com a Madrid (en tots dos països la captura de comunicacions sense permís és delicte): "La comunicació no era pública".

L'article 197 del Codi Penal sanciona el descobriment de secrets per a qui "s'apoderi de papers, cartes, missatges de correu elèctric o qualsevol altre document o efectes personals", i és precisament això el que va a argüir la defensa de Comín a l'esmentada querella.

Malgrat que l'entorn de Comín no ha confirmat ni desmentit res, sembla que està clar. No només pel que diu, sinó perquè la cadena assegura haver comprovat que el nombre que apareix a la gravació, internacional, és el que fa servir Puigdemont des que va arribar a Brussel·les. L'expresident, als seus missatges, deixa clar que a partir d'ara va a dedicar-se a si mateix. "No sé el que em queda de vida (espero que molta!), Però la dedicaré a posar en ordre aquests dos anys i a protegir la meva reputació. M'han fet molt de mal, amb calúmnies, rumors, mentides que he aguantat per un objectiu comú. Això ara ha caducat i em tocarà dedicar la meva vida a la defensa pròpia", assegura.

TOTES LES REACCIONS

Ni Puigdemont ni Comín han dit res al principi sobre aquests missatges revelats per Telecinco, però l'enrenou que s'ha muntat ha estat tal que han sortit al pas amb sengles missatges als seus perfils a la xarxa social Twitter. L'expresident ha donat a entendre que els missatges eren seus en dir que és "humà" i que hi ha moments en què també dubte, i ha assegurat que no es farà enrere "per respecte, agraïment i compromís amb els ciutadans i el país". Per la seva banda, l'exconseller ha assegurat que la informació revelada és privada i que hi haurà "les pertinents accions legals", i ha remarcat que "la unitat de l'independentisme està absolutament garantida".

Encara que com era d'esperar les reaccions han anat molt més allà. Un dels primers en valorar-ne el contingut ha estat el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que en un missatge de Twitter ha deixat clar el que pensa: Per primera vegada en molt de temps Puigdemont té raó en el que diu : 'Això s’ha acabat', 'El pla de Moncloa triomfa'. Ara només falta que ell i l'independentisme ho assumeixin com més aviat millor i tornem a la normalitat en el menor temps possible".

Mentida, farsa... són les paraules més repetides per Ciutadans, PP i PSC en les seves valoracions després de conèixer els missatges de Puigdemont a Toni Comín

I també ha parlat la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, que ha dit que "el candidat Puigdemont està liquidat i ja no és una opció vàlida ni possible per al futur de Catalunya". Per això ha instat a Roger Torrent a obrir un nou torn amb la resta de formacions polítiques per triar un nou president de la Generalitat. "No podem seguir amb aquest engany permanent dels independentistes", ha afirmat.

Així mateix, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, també ha parlat del que ha passat. En declaracions a la premsa, ha assegurat que "és hora que li diguin la veritat a la gent" perquè "el que expliquen en privat no té res a veure amb el que fan en públic". Tot i que la dirigent de la formació taronja ha reconegut no haver llegit els missatges, ha assegurat que Cs ja sap que això s'ha acabat. "Des de fa mesos estan fent una farsa", ha insistit Arrimadas, que ha reclamat als independentistes que "diguin la veritat" a la gent a la qual "s'han il·lusionat".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assenyalat en declaracions a Telecinco que encara que "no és un fet polític, una decisió", els missatges de Puigdemont mostren "un estat d'ànim i la constatació que la investidura en la qual confiava no es produirà". Ara, ha afirmat, només hi ha dues opcions per als independentistes: "la insurrecció o l'acceptació de la legalitat, i això suposa investir algú que no sigui Puigdemont". El socialista ha recordat que Artur Mas "va fer un pas al costat per permetre la investidura de Puigdemont", i que ara l'expresident hauria de fer el mateix. Iceta també s'ha mostrat confiat que els secessionistes s'obrin a "presentar una altra candidatura". "Espero que sigui més aviat que tard, crec que en poques setmanes tindrem això davant nostre", ha conclòs.

contador