- Junts pel Sí ja ha anunciat que presentarà propostes encaminades a rebutjar la intervenció de l'autonomia de la Generalitat, culminar la declaració d'independència i iniciar un procés constituent
Catalunya s'aboca a un nou dia D aquest divendres, durant el qual Mariano Rajoy i Carles Puigdemont ultimaran els tràmits dels 'botons vermells del 155 i la DUI. L'atenció se centra de nou en el Senat, on des de les 10:00 hores es votarà l'aplicació de l'article de la Constitució i al Parlament de Catalunya, on hi ha convocada una altra votació, a les 12:00, sobre la proposta de Junts paper Sí per la independència unilateral de la regió.
Després d'un dijous no apte per a cardíacs, la crisi catalana s'ha convertit en un drama polític en el qual no falten els 'cliffhangers' i els girs de guió. Les negociacions entre Govern i Generalitat, a través de mediadors com el lehendakari basc, Íñigo Urkullo, o el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, van deixar tot tipus d'emocions en la societat que tracta de curar-se la forta ressaca política aquest dijous. Davant la imminència de l'escalada del conflicte "més que probable", segons analistes de Barclays, ningú s'atreveix, a aquestes hores, a predir el desenllaç final.
VOTACIÓ AL SENAT
El que sí que sabem és que tenim per davant una altra jornada maratoniana. Arrenca a les 10:00 hores al Senat, on Rajoy defensarà l'aplicació de les mesures proposades pel Govern a l'empara de l'article 155 de la Constitució. Després, es procedirà a la seva votació. Un cop acabat el tràmit a la Cambra alta, el cap de l'Executiu celebrarà un Consell de Ministres.
PP i PSOE deixen oberta la negociació sobre l'esmena per frenar el 155 si Puigdemont convoca abans eleccions
Dijous, la comissió conjunta del Senat sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya va aprovar per 22 vots a favor i cinc en contra les mesures plantejades pel Govern amb una modificació proposada pel PSOE i acceptada pel PP perquè siguin aplicades de forma "proporcionada i responsable".
Queden pendents altres dues esmenes també plantejades pel PSOE i encara en negociació, que es veurà si finalment prosperen o no de cara al Ple d'aquest divendres. En concret, la possibilitat plantejada pels socialistes d'incloure una menció expressa al fet que la convocatòria prèvia d'eleccions autonòmiques legals a Catalunya per part de Carles Puigdemont freni l'aplicació del 155. El PP planteja al PSOE afegir a més una nova condició, una renúncia també a la declaració d'independència.
Mentre estan en dubte les possibilitats que aquesta esmena prosperi, el PP s'ha mostrat esperançat que sí es pugui acordar una altra esmena relativa a la intervenció del Govern dels mitjans de comunicació públics catalans. Els socialistes demanen que el control d'aquests mitjans correspongui al Parlament i que no quedin en mans de l'Executiu.
VOTACIÓ AL PARLAMENT
A Catalunya, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fixat com a límit les 10.30 hores de divendres perquè els grups puguin presentar les propostes de resolució que volen que es votin durant el ple monogràfic per abordar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que ha començat aquest dijous.
Els grups podran presentar un màxim de tres propostes -si els sis grups opten per presentar-les totes, es votaran 18- i la majoria d'ells seguien preparant la nit d'aquest dijous els textos i preveuen registrar a primera hora de divendres, han explicat a ‘Europa Press' diverses fonts parlamentàries.
A les 10:45 h la Mesa del Parlament qualificarà les propostes que s'hagin presentat, i els grups podran transaccionar-les fins a les 11.15 h segons el reglament del Parlament, "la Mesa admet les -resolucions- que són congruents amb la matèria objecte del debat" , que en aquest cas és la resposta al 155.
Si la Mesa accepta una resolució vinculada amb la independència i algun grup volgués frenar-la, podria presentar en aquest moment una petició de reconsideració, però JxSí té majoria a l'òrgan rector de la cambra, de manera que previsiblement no prosperaria. La previsió és acabar amb rapidesa aquest procés perquè a les 12 es portin les propostes definitives al ple i es procedeixi a la votació.
L'INDEPENDÈNCIA I EL 155
Junts pel Sí ja ha anunciat que presentarà propostes encaminades a rebutjar la intervenció de l'autonomia de la Generalitat, culminar la declaració d'independència i iniciar un procés constituent
Junts pel Sí ja ha anunciat que presentarà propostes encaminades a rebutjar la intervenció de l'autonomia de la Generalitat, culminar la declaració d'independència i iniciar un procés constituent. El seu portaveu, Lluís Corominas va proposar aquest dijous que durant la sessió del Parlament d'aquest divendres la Cambra catalana rebutgi l'aplicació de l'article 155 per ser "una agressió sense precedents al poble de Catalunya a través de les seves institucions". Durant el ple específic on es debat l'aplicació d'aquest article, ha afegit que volen que aquesta resposta al 155 inclogui "complir el mandat de l'1 d'octubre concretant els seus efectes i iniciant un procés constituent" per a Catalunya.
El president de JxSí ha rebutjat la convocatòria d'eleccions anticipades, per considerar que l'Estat aplicarà el 155 igualment contra Catalunya, i s'ha reafirmat en culminar el procés sobiranista declarant la independència: "Tenim dignitat i no fallarem a la gent que ens ha portat fins aquí".
Ha criticat els partits que donen suport al 155 fent especial èmfasi al PSC, ha equiparat el Govern al franquisme per voler tancar el Parlament i ha conclòs: "La unitat d'Espanya no pot estar mai per sobre de la democràcia i de la llibertat del poble de Catalunya".
JxSí ha fet arribar aquest dijous als seus alcaldes una invitació perquè acudeixin al ple del Parlament d'aquest divendres per afrontar una jornada que consideren clau per donar suport a la independència de Catalunya des de la Cambra catalana.
El missatge que el grup ha enviat als alcaldes, al qual ha tingut accés Europa Press, els convoca a la Cambra a les 11.00 hores, els demana que s'acreditin prèviament i els convida a anar amb la vara de comandament que distingeix els primers edils. Fonts sobiranistes consultades per Europa Press asseguren que a les 21.00 hores d'aquest dijous 200 alcaldes ja havien confirmat la seva assistència al plenari.