javier milei 20231120074923

L'ultraliberal Javier Milei és el nou president de l'Argentina després de guanyar aquest diumenge la segona volta de les eleccions després que el seu principal oponent, el candidat d'esquerres Sergio Massa, s'imposés a la primera volta del 22 d'octubre.

Argentina afronta ara una nova era política marcada per les radicals mesures que ha anat avançant Milei, des de la dolarització de l'economia, fins a la "motoserra" al sector públic, ja que Milei defensa retallar fins al mínim el paper de l'Estat i planteja fins i tot la desaparició de fins a 11 ministeris, entre ells Salut, Treball, Ciència i Dones. La promesa del nou president de l'Argentina passa per reduir la mida del sector públic en un 15% del PIB. Milei també vol tancar el Banc Central.

"Avui comença la reconstrucció de l'Argentina", ha dit el guanyador en el primer discurs després de la victòria.

Milei s'ha imposat amb el 55,76% dels vots, mentre Massa n'ha aconseguit el 44,23%. Massa ha estat el primer a felicitar el triomfador. "Els resultats no són els que esperàvem. M'he comunicat amb Javier Milei per felicitar-lo i per desitjar-li sort perquè és el president que la majoria dels argentins va triar per als propers quatre anys".

Els seguidors de Milei han trobat a la seva persona la via perquè el país surti de la seva complicada situació econòmica. Argentina té una inflació de tres dígits i una pobresa que afecta el 40% de la població. A més de la dolarització i de la reducció dràstica de la despesa pública, Milei ha proposat eliminar impostos i acabar amb "la casta política i corrupta" a la qual responsabilitza de la desfeta del país.

"El llibertari de dretes Javier Milei es va proclamar guanyador de la presidència a les eleccions celebrades diumenge a Argentina. Milei va guanyar gràcies a una campanya contra l'elit política i l'elevada inflació, propera al 150%, i ha promès una teràpia de xoc econòmic", escriuen els experts de Danske Bank al seu informe diari de mercats.

contador