- Aquest pas, que pot comportar una pena de cinc anys
L'exconseller de Seguretat Nacional dels EUA, Michael Flynn, s'ha declarat culpable de fals testimoni a l'FBI sobre les seves converses amb Rússia en les eleccions de 2016. A més, està disposat a testificar contra el president Donald Trump, dins de la investigació sobre la presumpta ingerència de Rússia en la campanya electoral.
"Sí, senyor", ha respost al Tribunal Federal de Washington, on està sent jutjat, i davant el fiscal especial que investiga la trama russa, Robert Mueller. Així mateix, la cadena abc ha publicat que Michael Flynn està disposat a testificar contra el president, dins de la investigació sobre la presumpta ingerència de Rússia en la campanya electoral que va guanyar Trump. Després de conèixer aquesta informació, Wall Street ha augmentat les seves pèrdues.
Segons ABC, Flynn, tinent general retirat de l'Exèrcit i que formava part del cercle més proper de Trump, ha admès que va mentir a l'FBI sobre els seus contactes amb l'ambaixador rus. Flynn estaria disposat a cooperar plenament amb els fiscals, incloent-hi el testimoni que Trump li va ordenar que establís un contacte inicial amb Rússia.
En un escrit de dues pàgines, al qual avui ha accedit EFE, el fiscal especial acusava Flynn d'haver mentit a l'FBI sobre unes converses que va tenir amb membres del Govern rus. Segons figura a l'escrit, Flynn "intencionadament i amb coneixement" va fer "declaracions falses, fictícies i fraudulentes" a l'FBI quan va ser interrogat el 24 de gener a Washington.
En concret, segons el fiscal especial, Flynn va mentir sobre una conversa que va tenir amb el llavors ambaixador rus als EUA, Serguei Kisyliak, sobre unes sancions que el 29 de desembre de 2016 el llavors president Barack Obama va imposar a Rússia pel seu paper en el robatori de documents al Partit Demòcrata.
Precisament, Flynn va haver de dimitir al febrer de 2016 per haver mentit al vicepresident dels EUA, Mike Pence, i a altres alts oficials del Govern sobre aquestes converses que havia mantingut amb l'ambaixador rus mentre Obama encara era president i Trump es preparava per assumir el poder, cosa que va passar el 20 de gener. En aquest moment, Flynn va assegurar a la Casa Blanca que havia parlat amb l'ambaixador rus sobre les seves vacances, però en realitat havia parlat sobre les sancions d'Obama a Rússia.
Com a conseqüència, Trump va demanar a Flynn que dimitís el 13 de febrer, tot i que suposadament un mes abans, el 26 de gener, la llavors fiscal general en funcions, Sally Yates, ja havia avisat al Govern dels contactes amb Rússia d'un dels assessors més propers al president. Flynn només va exercir el càrrec d'assessor de seguretat nacional de Trump durant 24 dies. El procés contra Flynn és producte de la investigació que al maig va començar el fiscal especial Robert Mueller per examinar els llaços entre Rússia i la campanya de Trump per influir en les eleccions presidencials de 2016 i afavorir la victòria del magnat republicà.
James Hughes, analista de mercats d’Axitrader, assenyala que és una "gran notícia" d'una història que podria haver desaparegut, "però que està de tornada amb una venjança". Davant d'aquesta informació, la pregunta que es fa Hughes és "quant de dany pot fer-li això a Trump i què més testificarà Flynn quan ho faci sota jurament." A més, assegura que aquesta notícia podria ser perjudicial per al futur de la reforma fiscal.