theresa may conference 2017

La primera ministra britànica, Theresa May, deu estar preparant un Pla B per enfrontar a la situació que es produiria si finalment -com sembla- el Parlament britànic diu 'no' al seu projecte de Brexit.

Cada vegada cobra més força la possibilitat de tornar a repetir el referèndum. No obstant això, encara que aquesta idea està guanyant suports entre la classe política britànica en general, May segueix rebutjant-ho categòricament.

El primer pas, doncs, en cas de fracassar en la votació, seria retardar el Brexit i ampliar el procés de l'Article 50 mentre totes les parts es reorganitzen. Segons Bloomberg, May s'ha mostrat menys contundent quan se li ha preguntat recentment sobre això. "No crec que sigui correcte buscar una extensió de l'Article 50", va dir dilluns. Aquest comentari fa pensar que no descarta un canvi d'opinió.

Els funcionaris de May han tractat de restar importància als informes dels últims dies que podria haver-hi un altre referèndum. La seva oficina ha fet públic que no tolerarà una repetició de la votació de 2016 mentre estigui en el poder. Però la gent familiaritzada amb l'assumpte té clar que la pròpia May podria no estar en condicions de decidir. Saben que si el seu acord és finalment rebutjat, la campanya per a un segon referèndum cobrarà impuls.

Una manera d'aturar això seria provocar unes eleccions. Aquesta és una amenaça que alguns membres del govern de Theresa May estan fent servir per intentar persuadir aquells que s'oposen al pla actual del Brexit perquè "tornin a la cleda”.

Amb tot, la 'premier' britànica està debilitada després d'un 'sagnant' mes durant el qual una successió de ministres ha abandonat el seu govern en protesta pels termes del seu acord, i fins i tot s'ha enfrontat a un intent formal de ser expulsada. Encara que l'amenaça immediata sobre ella ha disminuït, els assessors més propers de May saben que segueix sent vulnerable.

Noticias relacionadas

contador