Fonts socialistes donen per fet que la reunió entre el president del Govern, Pedro Sánchez i el de la Generalitat, Quim Torra, amb motiu de la celebració del Consell de Ministres del 21 de desembre a Barcelona es produirà. Moncloa i Govern es troben ultimant els detalls d'aquesta trobada que, segons apunten des de Rac1, es traslladarà al dijous, un dia abans. Mentrestant, les entitats sobiranistes i els Comitès de Defensa de la República (CDR) segueixen organitzant-se de cara a les protestes de divendres.
La pressió ha crescut durant el cap de setmana perquè el líder del Govern acudeixi a la cimera entre l'Executiu central i autonòmic, de la qual es desconeix el format final. L’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, afirmava dissabte, en una entrevista a 'El Periódico', que Esquerra "no trencarà els ponts de diàleg" amb el Govern, mentre advertia sobre les accions de determinats grups independentistes, com els CDR, que "amb encaputxats ni eixamplarem la base ni farem la República".
Aquest dilluns, en una carta des de la presó de Lledoners, l'exdiputat Jordi Sánchez, ha instat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el vicepresident, Pere Aragonès que aplanin el terreny per a una reunió el 20 o el 21 de desembre. Del possible avançament de la reunió s'ha fet ressò l'emissora del Grup Godó, encara que fonts socialistes qualifiquen totes aquestes informacions de "soroll" de moment. "La proposta de Sánchez és clara: una trobada entre els dos presidents", assenyalen a Bolsamanía.
A més, el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, s'ha erigit en mediador i treballa per tancar una trobada prèvia en terreny neutral. Serà durant el lliurament dels premis anuals Ferrer Salat. Es desconeix si Torra hi acudirà, però en qualsevol cas, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha descartat que aquest acte substitueixi una cimera entre presidents.
Però la resposta oficial de la Generalitat no arriba. Si bé, divendres van prometre donar contestació a la missiva de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, abans de dissabte, el Govern s'està fent derogar, alimentant l'especulació al voltant de la celebració o no del conclave, del seu contingut, i de la fórmula triada. L'Executiu autonòmic segueix buscant la manera de celebrar la reunió amb un format ampliat i fer-la extensible a diversos ministres perquè també puguin acudir-hi Artadi i Aragonès, que són els que han liderat totes les trobades bilaterals que s'han produït des de l'estiu i més fort aposten per mantenir totes les línies de diàleg obertes amb l'Administració central.
Però Moncloa desitja un 'tête-à-tête' presidencial. Qualsevol modificació es descarta perquè "no és aquest el format habitual", segons va declarar la ministra d'Educació, Isabel Celaá. La també portaveu del Govern va argumentar que "el format habitual és que el president es traslladi a aquesta comunitat" per reunir el Consell de Ministres, com va passar fa dos mesos a Sevilla, i allà aprofiti el president autonòmic que és "amfitrió" per "trobar-se" en una trobada institucional entre tots dos, però sense ningú més.
L'última hora l'ha protagonitzat el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, que ha defensat aquest dilluns que la Generalitat i el Govern central es reuneixin el 21 de desembre si és per treballar en un "diàleg útil" que abordi temes de fons . En roda de premsa, ha rebutjat que aquest possible trobada serveixi només com "una reunió protocol·lària per fer una foto", sinó que el Govern de Pedro Sánchez reconegui i tracti el Govern com un actor polític.
"Més enllà del format, l'important és quins temes es posen sobre la taula. Proposar temes i abordar-los a fons. El dret a l'autodeterminació no mossega. No s'espantin, es pot parlar. I el referèndum acordat tampoc mossega", ha ironitzat.
1.500 POLICIES
I mentre al més alt nivell prossegueixen els deliris sobre la cimera entre Sánchez i Torra, els cossos de seguretat de l'Estat ultimen el dispositiu per garantir la celebració del conclave ministerial. Segons informa 'La Vanguardia', entre Mossos d'Esquadra i Policia Nacional es traslladaran a la zona de l'edifici de la Llotja de Mar, 1.500 efectius policials -1.000 policies autonòmics i 500 nacionals-. D'altra banda, les entitats sobiranistes i els CDR han convocat la població a diverses mobilitzacions en senyal de protesta.
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, han assegurat que les protestes que han convocat pel Consell de Ministres que se celebrarà a Barcelona el 21 de desembre seran pacífiques, i han reclamat al Govern que garanteixi que actuarà de la mateixa manera.
En una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, Mauri ha apuntat que per la seva part no hi haurà cap tipus de violència: "És evident i el full de mèrits avala les organitzacions sobiranistes del país". En aquest sentit, ha demanat "que sigui l'Estat espanyol, que és l'origen de la violència que s'ha viscut en aquest país, que digui que no hi haurà violència i que controlarà l'extrema dreta".