a l approche des legislatives macron met en garde contre un desordre francais

El president francès, Emmanuel Macron, ha perdut la majoria absoluta del Parlament a la segona volta de les eleccions legislatives d'aquest diumenge. Tots els mitjans internacionals subratllen el revés que suposa aquest resultat, que podria portar el país a la paràlisi política tret que pugui negociar aliances amb altres partits.

La coalició centrista Ensemble de Macron, que vol augmentar l'edat de jubilació i aprofundir encara més la integració de la UE, va acabar amb la quantitat més gran d'escons a les eleccions de diumenge. Tot i això, està per sota de la majoria absoluta necessària per controlar el Parlament, segons les projeccions inicials i els primers resultats.

Es necessiten com a mínim 289 escons per obtenir la majoria absoluta. Amb només 245 escons dels 577, la coalició Ensemble està lluny d'aquesta xifra i haurà de comptar amb el suport d'altres partits per aprovar lleis i aplicar el programa de reformes. Sense que cap grup s'acosti a aquesta majoria, Macron podrà mantenir el control del poder executiu, però tindrà dificultats per aprovar lleis, cosa que posarà en risc gran part del programa per al segon mandat.

El ministre de Finances, Bruno Le Maire, va qualificar el resultat com un "cop democràtic" i va afegir que si altres blocs no cooperen, "això bloquejaria la nostra capacitat per reformar i protegir els francesos".

"Com s'esperava, l'esquerra radical de Jean-Luc Mélenchon i els seus aliats van augmentar el nombre d'escons fins als 131 des de 60, encara que menys del que suggerien els darrers sondejos d'opinió publicats a la setmana passada. El principal guanyador és el Rassemblement national de Marine Le Pen, amb un espectacular augment d'escons fins a 89 des de 8", destaquen els experts de Barclays en un informe publicat aquest dilluns en què valoren els fets.

L'última vegada que un president acabat de triar no va aconseguir obtenir una majoria absoluta a les eleccions parlamentàries va ser el 1988. S'obre ara un període d'incertesa en què es baralla fins i tot que Macron convoqui eleccions anticipades, si es produeix un estancament legislatiu.

"Macron tindrà dificultats per aplicar el seu ambiciós programa de reformes per modernitzar els serveis públics i el sistema de pensions. Ara seguiran setmanes de negociacions, ja que ha de buscar aliats entre els partits rivals de centredreta i esquerra", expliquen els analistes de Danske Bank.

"El resultat de les eleccions apunta clarament a una França cada vegada més dividida, i la incertesa política torna en un moment en què l'economia també ha perdut força, ja que l'elevat cost de la vida pesa sobre els consumidors i les vulnerabilitats fiscals han ressorgit amb l'augment dels costos de l'endeutament públic. Tot i que conserva importants competències en matèria de política exterior i de defensa, a Macron l'espera un desafiant segon mandat al front intern", afegeixen aquests analistes.

Noticias relacionadas

contador