reunion des ministres des affaires etrangeres de l otan a bruxelles

L'OTAN ha assenyalat la Xina com a "facilitador decisiu" de Rússia a la guerra d'Ucraïna i ha mostrat la seva preocupació pel seu arsenal nuclear i els "desafiaments sistèmics" a la seguretat de la coalició.

"La República Popular de la Xina s'ha convertit en un facilitador decisiu de la guerra de Rússia contra Ucraïna a través de la seva anomenada associació 'sense límits' i el seu suport a gran escala a la base industrial de defensa de Rússia", ha expressat l'Aliança a una declaració emesa a la cimera de Washington.

Des de l'OTAN també han demanat a Pequín que "cessi tot suport material i polític a l'esforç bèl·lic de Rússia", i han remarcat específicament la transferència de "materials de doble ús, com a components d'armes, equips i matèries primeres que serveixen com a insums per a el sector de defensa de Rússia".

"És la primera vegada que els aliats de l'OTAN ho expressen tan clarament en un document acordat", ha afirmat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. "Això no pot continuar així sense que afecti els interessos i la reputació de la Xina".

A més, els caps d'Estat i de Govern han reiterat el seu compromís amb la integració gradual de Kíiv dins de l'Aliança i s'han compromès a seguir donant suport a Ucraïna "al seu camí irreversible cap a la plena integració euroatlàntica, incloent-hi la membresia a l'OTAN" .

Els Aliats també han acordat "proporcionar un finançament mínim de 40.000 milions d'euros durant el proper any i proporcionar nivells sostenibles d'assistència en seguretat perquè Ucraïna pugui prevaldre" davant de Rússia. "Una Ucraïna forta, independent i democràtica és vital per a la seguretat i l'estabilitat de la zona euroatlàntica", conclou l'OTAN.

contador