parlamento europeo

L'italià David Sassoli ha estat elegit, aquest dimecres, com el nou president del Parlament Europeu, en obtenir 345 vots, 185 més que el txec Jan Zahradil. Mentre que l'aspirant alemanya Franziska Maria 'Ska' Keller, ha obtingut 119 vots i l'espanyola Sira Rego, d'Esquerra Unida, ha aconseguit 43 vots. Sassoli es converteix en el segon president italià de l'Eurocambra.

L'italià, natural de Florència, es converteix en el substitut d'Antonio Tajani. Va ser un dels 14 vicepresidents durant la passada legislatura, i ocuparà el càrrec durant dos anys i mig renovables. A més de Sassoli, també havien presentat la seva candidatura: la copresidenta dels Verds, l'alemanya Ska Keller; el president dels Conservadors i Reformistes, el txec Jan Zahradil; i l'espanyola Sira Rego, per Esquerra Unida.

Sassoli, el candidat oficial dels socialistes i demòcrates també recolzat pel Partit Popular Europeu (PPE), va aconseguir en la primera votació 325 vots, i s'ha quedat molt a prop de la majoria requerida, 332. Mentre que Zahradil va quedar en segon lloc, amb 162, seguit de Keller, amb 133 vots, i de Rego, que ha sumat 42 vots.

SEGONA VOTACIÓ

En la segona votació, David-Maria Sassoli ha aconseguit 345 vots i ha superat en 11 vots la majoria absoluta requerida. Per això, s'ha convertit en el president del Parlament Europeu i ha tornat la presidència de la cambra als socialistes dos anys i mig després de la sortida de l'alemany Martin Schulz.

Es compleix així el "suggeriment" emès el dia abans de les votacions pels caps d'Estat i de Govern de la UE que aquesta institució sigui presidida per un eurodiputat socialdemòcrata, per tal d'adequar-se als equilibris que van pactar els líders en la seva negociació d'alts càrrecs.

Nascut a Florència el 1956, Sassoli va ser periodista abans d'entrar en política. Els seus primers treballs van ser per a mitjans escrits, més tard, el 1992 va iniciar la seva carrera televisiva a la RAI, on arribaria a ser sotsdirector de la primera edició del telenotícies entre 2006 i 2009.

Aquest any, va ser elegit eurodiputat pel Partit Democràtic, del qual seria el seu cap de files a l'Eurocambra aquesta legislatura. El 2013 va intentar, sense èxit, ser candidat pel seu partit a l'Ajuntament de Roma, després d'això, seria reelegit pel Parlament Europeu el 2014. Durant la passada legislatura, Sassoli va ser un dels vicepresidents de l'Eurocambra.

"Comença una legislatura que estarà carregada de responsabilitat. No podem conformar-nos amb mantenir les coses com estan, ho diuen els resultat de les eleccions, ho testimonia la composició d'aquesta cambra. Estem patint canvis paradigmàtics: atur juvenil, migració, canvi climàtic, revolució digital, nous equilibris mundials... són algunes de les grans qüestions de l'actualitat, hem de governar amb noves idees", ha afirmat. A més, ha recalcat que "no es pot discriminar cap europeu per la seva orientació sexual" i que "cal treballar perquè hi hagi veritable igualtat entre homes i dones".

WEBBER PROBABLE SUBSTITUT EN DOS ANYS I MIG

L'alemany Manfred Weber, és l'aspirant per ser el relleu natural de Sassoli per a la propera legislatura, després de dos anys i mig, com a part de l'acordat en el repartiment dels alts càrrecs de la UE. Webber ha explicat que populars i socialistes estan d'acord que sigui un candidat socialdemòcrata qui lideri la institució i sigui un representant del PPE qui el substitueixi posteriorment.

contador