ep el extesorero del pp luis barcenas llega a la audiencia nacional para saber si ingresa ya en
EUROPA PRESS - Archivo

El Jutjat Central d'Instrucció número 5 citarà l'extresorer del PP Luis Bárcenas dilluns 15 a les 10.30 hores d'Instrucció número 5 aprofitant que el judici per la 'caixa B' del PP s'ha suspès almenys fins al dimarts 16 de febrer. La citació de l'extresorer en qualitat d'investigat, tindrà l'objectiu que ratifiqui i ampliï les manifestacions que va fer en un escrit remès la setmana passada a la Fiscalia Anticorrupció.

Fonts jurídiques asseguren que la data és la idònia causa de la suspensió de la vista oral derivada del positiu per coronavirus d'un dels acusats, Cristóbal Páez. D'aquesta manera, quan es reprenguin les sessions del judici pel pagament en 'B' de les obres de la seu del PP, el primer a declarar serà Bárcenas.

A la seva carta a la Fiscalia Anticorrupció, l'extresorer popular afirmava, entre altres assumptes, que l'expresident de Govern Mariano Rajoy va destruir els papers als quals s'havien anotat tots els moviments d'aquesta caixa 'B' del partit "sense saber" que ell en conservava una còpia. En conèixer l'existència d'aquesta confessió el fiscal Anticorrupció, Antonio Romeral, ha informat al magistrat Santiago Pedraz de l'escrit i ha detallat que, en ella, Bárcenas "fa diverses manifestacions sobre fets que són objecte d'investigació en aquesta peça separada", de manera que és rellevant la citació per a la investigació.

A l'escrit de 8 pàgines, Bárcenas explica que als papers presumptament destruïts per Rajoy s'anotaven les donacions que, principalment, feien empresaris (directament a qui va ser tresorer del PP, el mort Álvaro Lapuerta, a la mateixa seu del partit o "en ocasions en restaurants") a canvi d'"importants adjudicacions d'obres i serveis públics".

A més, afegeix que d'aquesta caixa van sortir "complements salarials", que van rebre l'expresident Mariano Rajoy; els exministres María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes (exsecretaris generals del partit), Federico Trillo, Rodrigo Rato; l'expresident del Senat Pío García Escudero i l'exdiputat Jaime Ignacio del Burgo. Tots ells estan citats a declarar en el judici per la presumpta caixa 'B' que comença dilluns que ve.

L'AUDIÈNCIA NACIONAL FIXA EN 12 ANYS LA PENA MÀXIMA DE BÁRCENAS

Així mateix, adverteix que hi ha una gravació en què Lapuerta comentava "sobre els lliuraments en metàl·lic que es realitzaven mensualment a aquests membres del Partit Popular, a la qual s'esmentava entre d'altres, expressament, Mariano Rajoy". També assegura que la 'caixa B' del partit acumulava el 2008 "una mica més" d'un milió d'euros, dels quals uns 900.000 euros van ser destinats a la remodelació de la seu nacional de la formació popular.

Durant els primers anys del judici Gürtel, Bárcenas ja va declarar que el PP disposava d'una "comptabilitat extracomptable" que ell i la persona encarregada de les finances de les formació, el seu llavors cap, Álvaro Lapuerta, anotaven. En aquell moment, va assegurar que aquestes donacions procedents d'empreses "no tenien caràcter finalista", és a dir, que no estaven dirigides a obtenir determinades adjudicacions.

Pel que fa a la reforma de la seu del PP al carrer Gènova de Madrid el 2006, que es jutja ja a la Sala penal de l'Audiència Nacional, Bárcenas confessa que tant el que va ser el seu cap com ell van negociar amb Unifica les condicions del pagament: "En aquestes negociacions es va acordar pagar part de l'execució d'aquestes obres amb diners de la caixa B, amb la finalitat de donar sortida a aquests fons i obtenir al mateix temps un descompte de l'entorn d'un 10 per cent".

contador