- En el si del Govern encara es busca una sortida al conflicte en forma de convocatòria d'eleccions autonòmiques
La declaració d'independència de Catalunya com a resposta a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució és l'opció que agafa més pes al Govern de Carles Puigdemont. 'Bolsamanía' avançava aquest dimecres que als funcionaris de la Generalitat ja els havia donat la consigna que l'opció és "tirar milles amb la república catalana i resistir als carrers el 155" i els esdeveniments de les últimes hores ratifiquen aquesta via. L'agenda de Puigdemont d'aquest dijous està dissenyada per prosseguir per aquest camí: al matí es reprèn la reunió de la plana major de la Generalitat. A la tarda, ple del Parlament.
La primera conseqüència de les decisions del president català és la plantada al Senat. Enmig d'informacions creuades sobre la presència de Puigdemont a la Cambra alta per defensar-se davant les mesures excepcionals que els senadors debaten aquests dies, finalment la presidenta del Parlament, Carme Forcadell confirmava que no anava a acollir-se a la proposta del president d'aquest òrgan, Pius García-Escudero. Poc després transcendia que ni ell ni cap altre membre de la Generalitat compareixerien dijous o divendres i el Govern es limitaria a enviar un document d'al·legacions.
Alternativament, es coneixia que el líder autonòmic estarà present durant el ple monogràfic de la Cambra catalana, destinat a debatre la resposta de Catalunya davant l'aplicació del 155. La sessió plenària comença a les 17:00 hores i es preveu que pugui quedar en suspens entrada la nit i que les seves conclusions es votin demà.
Al si del Govern encara es busca una sortida al conflicte en forma de convocatòria d'eleccions autonòmiques
Durant la sessió, el president pronunciarà un discurs sense límit de temps durant el qual es preveu que orienti la sessió cap a la declaració d'independència i proclamació de la república catalana. Però al si del Govern no hi ha consens sobre que aquesta sigui la fórmula definitiva que els màxims organismes polítics catalans apliquin entre avui i demà davant l’imminent intervenció de la Generalitat que ultima el president del Govern, Mariano Rajoy.
REUNIONS I RENÚNCIES
Per aquest motiu, Puigdemont ha protagonitzat una maratoniana reunió que s'ha prolongat fins a les 02:00 de la matinada i que està previst que reprengui al matí d'aquest dijous. A la taula seuen el que s'anomena "la plana major del 'Procés'", formada per tots els consellers del Govern i partits i entitats sobiranistes.
Tots els agents implicats segueixen negociant una resposta a l'aplicació de l'article 155 per intervenir l'autonomia de Catalunya, i encara que la majoria s'inclina per declarar la independència, segueix sense haver-se pres una decisió definitiva, han explicat fonts coneixedores.
De fet, el conseller d'Empresa, Santi Vila, i la consellera de Presidència, Meritxell Borràs, lideren el sector partidari de donar una resposta al conflicte en forma d'eleccions autonòmiques. De fet, els consellers díscols 'amb la línia traçada pel Govern haurien fins i tot discutit amb el president la seva continuïtat, fins al punt que han circulat rumors de la dimissió de Vila. Per ara, mantenen els seus càrrecs.
No obstant això, a la llum dels missatges que tant Puigdemont com el vicepresident Oriol Junqueras han penjat a les seves xarxes socials durant les últimes hores, la sortida electoral convencional és l'opció menys probable.
En Instagram, Puigdemont acompanyava una foto de la reunió amb el següent text: "No perdrem el temps amb aquells que han decidit arrasar l'autogovern de Catalunya. Seguim!". Rubricat amb el hashtag #CatalanRepublic.
A banda dels consellers, a la reunió han assistit el líder d'JxSí al Parlament, Lluís Corominas, la portaveu del grup i secretària general d'ERC, Marta Rovira, la coordinadora general de PDeCAT, Marta Pascal, el número dos del partit, David Bonvehí, i l'expresident de la Generalitat, Artur Mas.
També hi han acudit representants d'entitats de sobiranistes com el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar (Barcelona), Miquel Buch, i la de l'Associació de Municipis per la Independència i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), Neus Lloveras.
PARLAMENT I SENAT
A partir d'aquest moment comença una contrarellotge fins que el Senat voti en sessió plenària les mesures adoptades pel Govern a l'empara del 155.
La ponència que estudiarà en primer lloc les mesures del Govern està convocada a les dotze del migdia a porta tancada. Prèviament, a les 10.00 hores, conclourà el termini perquè la Generalitat presenti al·legacions i comuniqui també si envia a algú per defensar-les, tot i que aquest dimecres ja s'havia confirmat que no serà el president català, Carles Puigdemont, qui ho faci.
A la tarda, a les 17:00 hores arrencarà la comissió del Senat i el Ple se celebrarà divendres a les 10.00 hores.
Paral·lelament, el Parlament de Catalunya celebra aquest dijous una sessió plenària monogràfica per donar una resposta política a l'aplicació de l'article 155 per part del Govern central. El president de la Generalitat busca el consens per declarar la independència unilateral.
Així es desenvoluparà el ple: a les 17:00 hores comença el ple. Junts pel Sí i la CUP tenen 30 minuts a repartir per obrir la sessió, ja que són els grups que convoquen el ple.
Després intervé el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb temps il·limitat. S'espera que durant el seu discurs apunti a la declaració d'independència. Tot seguit, prenen la paraula els portaveus dels grups, que tenen 30 minuts cadascun per donar resposta a Puigdemont.
Al terme d'aquestes intervencions, Puigdemont pot decidir contestar o no. Habitualment no ho fa, però si decidís donar rèplica, els portaveus tenen 10 minuts més.
Arribats a aquest punt, el ple amb tota probabilitat quedarà en suspens fins divendres, que serà quan es votaran les conclusions. En aquest impàs els partits han de redactar les seves propostes per afrontar el 155.