brexit portada banderas reino unido europa

El Tribunal de Sessions d'Edimburg ha anunciat que no revocarà la decisió del primer ministre, Boris Johnson, de paralitzar el Parlament a pocs dies del 'Dia D', és a dir, el 31 d'octubre, quan està previst que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE) i que ajorna la seva decisió final a la setmana que ve. Uns 70 diputats britànics van presentar una denúncia davant aquesta iniciativa del primer ministre, però, la justícia escocesa, almenys fins a nova ordre, no portarà a terme la denúncia.

Johnson va sorprendre el món fa pocs dies quan va anunciar la seva decisió de suspendre el Parlament, amb l'objectiu d'anul·lar qualsevol decisió d'aquest sobre el Brexit que perjudiqués la idea del ministre de sortir de la UE encara que sigui sense acord. Iniciativa que, d'altra banda, va ser acceptada per la reina del Regne Unit.

Davant d'aquesta decisió, molts han estat els grups que s'han mobilitzat. Sense anar més lluny, més de 70 diputats britànics han presentat una denúncia davant el tribunal per sol·licitar que s'estableixi la legalitat de la decisió de Johnson. Com a conseqüència, la cort civil de major rang d'Escòcia ha estat un dels organismes que ha començat a actuar. I és que, aquest dijous es va celebrar una reunió presidida pel jutge Lord Doherty durant la qual va avançar que aquest divendres anunciarà la seva decisió sobre la legalitat de dissoldre el Parlament britànic.

Sobre el paper, el tribunal havia de pronunciar el 6 de setembre, però, davant els últims esdeveniments, els parlamentaris van sol·licitar l'anomenat "interdicte provisional", de manera que la seva decisió es conegués abans d'aquesta vista.

Entre els detractors d'un Brexit dur i, per tant, signants de la demanda, es troben la diputada del Partit Nacionalista Escocès (SNP) Joanna Cherry, la líder dels Liberals Demòcrates, Jo Swinson, diversos parlamentaris laboristes i independents i l'activista Jo Maugham, de l'associació contrària al Brexit "The Good Law Project".

Cherry ha explicat a la BBC que el que s'ha portat davant la justícia en específic ha estat la decisió de l'Executiu d'aconsellar a la reina Isabel II que permetés el tancament temporal del Parlament, i no la decisió final de la sobirana. "La reina va actuar sobre la base del consell que li va ser donat. L'acció judicial que s'ha presentat en el meu nom és una acció que es presenta en contra de la reina, sinó en contra del consell que li va ser donat", ha declarat.

La decisió de Johnson ha tingut gran impacte en poc espai de temps. I és que, aquest dijous es van produir algunes dimissions, entre elles la de la líder dels conservadors escocesos, Ruth Davidson, que, tot i justificar motius personals, ha deixat clar que defensa una sortida pactada de la Unió Europea.

Noticias relacionadas

contador