• A l'enquesta de desembre se situa com el cinquè problema, després d'haver caigut vuit punts percentuals des del mes anterior
diadamanifestacion

La independència de Catalunya ja no preocupa tant als espanyols. Així ho revela l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), en el qual aquest assumpte s'ha convertit en el cinquè problema per als enquestats al desembre, mentre que el mes passat era el quart i a l'octubre, en ple apogeu del desafiament secessionista, va arribar a ser-ne el segon. Ha caigut vuit punts percentuals després de ser esmentat pel 16,7%.

La preocupació per la independència de Catalunya ha caigut 7,9 punts percentuals al desembre, des del 24,6% registrat al novembre

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya per part del Govern de Mariano Rajoy ha fet efecte. Ja va quedar palès al passat mes de novembre, quan la preocupació per la independència va caure considerablement, i el que ha passat en el baròmetre de desembre del CIS demostra que els espanyols han rebut de bon grat l'acció de l'Executiu, que va prendre el comandament a la comunitat destituint el Govern de la Generalitat i convocant eleccions anticipades.

Precisament, la convocatòria de la nova cita a les urnes, que es va celebrar el passat 21 de desembre (poc després que finalitzés la recollida de dades per a l'enquesta, que es va dur a terme entre l'1 i el 10 de desembre), també ha servit per calmar els ànims sobre la situació catalana, que va sumir a Espanya en una important incertesa durant la recta final de l'any.

Així, la preocupació per la independència de Catalunya ha caigut 7,9 punts percentuals al desembre, des del 24,6% registrat al novembre fins al 16,7% del baròmetre de desembre. El 'pòdium', com en ocasions anteriors, segueixen acaparant-lo l'atur, esmentat pel 66,8% dels enquestats; la corrupció i el frau (31,7%); i els polítics i els partits, que marca rècord a l'any amb el 28,5%. En quarta posició aquesta vegada se situen els problemes d'índole econòmica (22,9%), mentre que el cinquè lloc és per a la independència de Catalunya.

També és rellevant la menció dels enquestats problemes com la sanitat (9,9%), els d'índole social (9,7%) i els relacionats amb la qualitat de l'ocupació (7,3%). Tanquen la llista de les deu principals preocupacions l'educació (6,9%) i les pensions (5%). I directament relacionats amb la situació a Catalunya, cal destacar també les mencions al Govern i partits polítics concrets (3,9%); la manca d'acords, situació política, inestabilitat política (2,5%); i els nacionalismes (1,3%).

CATALUNYA PASSA FACTURA A LA POLÍTICA

Finalment el baròmetre recull com veuen els espanyols la situació política i econòmica actual. Quant a la primera, els enquestats són força pessimistes, ja que el 73,4% la qualifica de dolenta o molt dolenta, i això guarda relació directament amb la crisi catalana. Només un 3,1% la qualifica de bona o molt bona, mentre que un altre 21% la defineix com a regular. De cara al que pugui passar d'aquí a dotze mesos, el 41,8% creu que la situació política seguirà sense canvis, mentre que el 27,7% creu que serà pitjor i el 14,8% confia que es millori.

I una cosa semblant passa amb la situació econòmica. Els que la defineixen com a dolenta o molt dolenta són el 53,5%, enfront del 7% que la veu com a bona o molt bona, i el 39,1% que la defineix com a regular. I tampoc hi ha molt bones perspectives per d'aquí a un any, atès que un 43,5% creu que seguirà igual davant del 23,5% que pensa que es millorarà i al 20,6% que espera que s’empitjori.

contador