guerracbuun

Pocs són els que es creuen les últimes promeses de Rússia sobre la reducció dels atacs a Ucraïna. De fet, el cap de la delegació russa en les negociacions amb Ucraïna, Vladímir Medinski, ha precisat que la disminució de les operacions militars a Kíev i Txerníhiv, anunciada després de les converses a Istanbul d'aquest dimarts, "no significa un alto el foc" . Si les borses van pujar ahir per l'optimisme sobre aquest assumpte, avui tornen a dubtar, mentre els analistes també fan gala de l'escepticisme generalitzat.

"Desgraciadament, la guerra encara pot empitjorar les properes setmanes, potser amb una nova pressió sobre Kíiv o amb més atacs russos sobre Khàrkiv i Odessa", comenten avui els experts de Berenberg en un informe.

En opinió dels analistes de la companyia alemanya, no hi haurà "més claredat sobre el possible resultat de la guerra fins al maig". Mentrestant, serà important comprovar si en les properes setmanes Kíiv, Odessa i altres regions allunyades de la frontera russa corren menys perill que abans. "Les conseqüències d'això podrien ser importants", comenten des de Berenberg. "Més enllà de l'impacte militar immediat, un conflicte més estàtic podria reduir la probabilitat que la Unió Europea (UE) augmenti les seves sancions fins a arribar a un embargament total de les importacions energètiques de Rússia, cosa que seria costosa per a les dues parts", expliquen .

Una guerra més 'continguda', per dir-ho d'alguna manera, permetria també a Ucraïna cultivar més les seves terres i reprendre almenys algunes exportacions de gra, reduint el risc de col·lapse gairebé total de la producció. Reuters ja va avançar el cap de setmana passat que Ucraïna ha començat a exportar una mica de gra per tren. Igualment, una situació més controlada frenaria el flux de refugiats cap a la Unió Europea.

LES HIPÒTESIS DE BERENBERG

Alhora que espera una claredat més gran sobre el resultat de la guerra al maig, tal com s'apunta més amunt, Berenberg preveu també un petroli més estable i descarta aquesta opció que la UE aturi totes les importacions d'energia de Rússia de forma abrupta.

"Després d'un augment del barril Brent fins als 125 dòlars, els preus del petroli es normalitzaran gradualment fins als 90 dòlars a principis del 2023", estima.

Aquests analistes reconeixen que no és clar que es compleixin les seves hipòtesis, però remarquen que les darreres notícies apunten cap a aquesta direcció.

"En conjunt, els riscos segueixen a l'alça de cara als dos mesos vinents, però probablement menys que abans dels recents esdeveniments militars que semblen haver reforçat la posició ucraïnesa en relació amb la russa", conclouen.

Noticias relacionadas

contador