1606233927 union europea unsplash

Mentre els EUA ha promès vacunes per a tots els adults a partir de l'1 de maig i el Regne Unit ha inoculat el 50% de la seva població, a Europa només s'ha vacunat el 10% dels ciutadans. A ningú se li escapa que aquests números, a més de representar l'evolució del procés d'immunització de la població, reflecteixen que la Unió Europea (UE) no està tenint el 'poder' necessari ni per aconseguir que arribin vacunes al bloc ni per desenvolupar un pla de vacunació progressiu consistent.

Hi ha una guerra entre AstraZeneca i la UE i entre el Regne Unit i la UE, i 'les altres parts' semblen no prendre's en absolut seriosament les amenaces de la Comissió Europea. Anglaterra li ha dit a Europa que és millor que no bloquegi les exportacions de vacunes perquè la seva reputació es veurà afectada. Europa acusa el Regne Unit de quedar-se amb les vacunes d'AstraZeneca que li corresponen i notícies com la d'aquest dimecres (Itàlia va interceptar 30 milions de dosis d'AstraZeneca amagades que anaven a enviar-se al Regne Unit) reflecteixen fins a quin punt, per molts advertiments que es facin, continua havent-hi irregularitats.

Mentrestant, la pròpia AstraZeneca tampoc sembla reaccionar als avisos d'Europa, com quan es va decidir la publicació del contracte amb la farmacèutica anglo-sueca per posar en evidència que no compleix els terminis de lliurament. A això se sumen els dubtes sobre l'efectivitat de la seva vacuna, amb aquest informe donat a conèixer aquesta mateixa setmana que recollia dades obsoletes i la rebaixa de l'eficàcia al 76% comunicada aquest dijous a partir de noves dades.

Tot sembla valer i res del que digui la Unió Europea, o del que faci per afrontar aquesta situació, està resultant efectiu a tenor de les dades. Fins i tot els analistes anglesos critiquen Europa, la qual acusen d'escudar-se en AstraZeneca i al Regne Unit per tapar les misèries del seu propi procés de vacunació. No obstant això, la realitat és que la vacunació a Europa no avança, perquè no hi ha dosi, i les que deurien arribar des del Regne Unit no arriben.

Davant això, cada vegada hi ha més escepticisme sobre el compliment d'aquest objectiu d'immunitat del 70% de la població per a l'estiu que s'ha autoimposat la UE, i amb ella, Espanya. El comissari europeu de Mercat Interior, el francès Thierry Breton, va dir aquesta setmana que això pot aconseguir-se "el 14 de juliol" això sí, si s'accelera degudament la vacunació, alguna cosa que, de nou, depèn del fet que hi hagi vacunes disponibles.

LES CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES

Més enllà de les conseqüències sanitàries i econòmiques derivades de les deficiències del procés de vacunació, que inevitablement porten molts experts a advertir que la recuperació econòmica serà més lenta al Vell Continent -més encara després dels últims tancaments d'alguns països-, sent-hi les conseqüències polítiques de tot això.

La Unió Europea, com comentem més amunt, està evidenciant la seva falta de poder, i això no és bo. La companyia alemanya Berenberg reconeix que la lentitud de la vacunació "ha deteriorat la imatge dels principals responsables polítics i de la UE".

A França, per exemple, el creixent descontent amb el lent progrés de la inoculació i un enfocament una mica confús quant a la reintroducció del bloqueig parcial en diverses regions estan pesant en la popularitat d'Emmanuel Macron. Segons un sondeig de l'IFOP del 18 de març, l'índex d'aprovació de Macron ha baixat 4 punts percentuals respecte al mes anterior, i només el 37% de les persones es declaren satisfetes amb el president. A curt termini, la líder de l'extrema dreta francesa, Marine Le Pen, es beneficia de la percepció pública que la vacunació està sent mal gestionada pel govern francès.

Berenberg és dels quals que creuen que, a causa de les limitacions de subministrament i la lentitud actual de la vacunació, "la UE tindrà dificultats per complir el seu actual calendari de vacunació del 70% de la seva població adulta per a meitats de juliol". A data de 21 de març, el nombre total de vacunes administrades per cada 100 persones ascendia fins al 44,6 al Regne Unit i al 37,8 als Estats Units. A l'eurozona, el ritme sembla accelerar-se modestament. El nombre de vacunes administrades per cada 100 persones ha pujat a 13 (13,5 a Espanya, 13,2 a Itàlia, 12,9 a Alemanya i 12,6 a França).

REDUCCIÓ D'ESTIMACIONS... PERÒ BON FINAL

La reintroducció de les restriccions a molts països europeus mantindrà l'activitat econòmica en un nivell moderat a la Unió Europea durant més temps i retardarà l'inici de la recuperació, en opinió de Berenberg. En conseqüència, ha retallat la seva previsió de creixement per a 2021 del 4,4% al 4,1% per a la zona euro, amb canvis similars en les estimacions per als països membres de la zona euro.

"L'economia alemanya podria créixer un 3,5% en lloc d'un 4,0% enguany. Esperem que el creixement del PIB de França el 2021 sigui del 5,3%, enfront del 6,4% de la nostra estimació anterior. Amb l'actual ritme lent de vacunació a França, la promesa del govern d'aixecar el bloqueig de quatre setmanes a partir de mitjans d'abril sembla difícil de complir. Això pesarà sobre l'economia durant el segon trimestre", apunten aquests experts.

Malgrat tot, el retard en la reobertura de les economies de l'eurozona no és el final de la història. "L'efecte base dels tancaments més llargs el 2021, les noves mesures d'estímul dels governs per fer front a les conseqüències de les restriccions i l'augment de l'excés d'estalvi de les llars elevaran la taxa de creixement interanual el 2022. Elevem les nostres previsions de creixement del PIB per a l'any vinent al 4,7% des del 4,3% per a la zona euro, al 4,6% des del 4,0% per a Alemanya i al 4,7% des del 4,0% per a França", conclou Berenberg.

Noticias relacionadas

contador