ep conferencia de las naciones unidas sobre el cambio climatico de sharm el sheikh cop27
BBVA

La COP27 (cimera anual del clima de les Nacions Unides) va començar aquest diumenge a la ciutat egípcia de Xarm al-Xeikh. Els analistes reconeixen que l'interès que desperta la trobada aquest any “és baix, però no nul”. Ben Laidler, estrateg de mercats globals de la plataforma d'inversió en multiactius eToro, considera que l'enfocament d'aquest any estarà més "a accelerar la implementació de mesures que no pas en grans compromisos nous".

La 27a conferència climàtica de l'ONU es desenvolupa en un context molt complicat, amb els polítics pendents d'altres fronts, com ara la guerra a Ucraïna, els temors per la seguretat energètica, les tensions geopolítiques i l'afebliment de les economies.

"L'enfocament d'aquest any estarà més a accelerar la implementació que no pas a grans compromisos nous, i el clima extrem recent i l'acollida d'Àfrica veuran un canvi de to cap a l'adaptació climàtica tant com cap a la mitigació", indica Laidler. Tot i això, reconeix que el canvi climàtic continua ocupant un lloc destacat a l'agenda del públic, i les inversions en energies renovables estan experimentant un fort creixement.

El món està destinat a fracassar en la reducció estimada d'emissions del 43% necessària per al 2030 per limitar l'escalfament global a 1,5 graus per sobre dels nivells preindustrials. L'ONU estima que les emissions van pel camí d'augmentar un 11% sobre els compromisos de reducció actuals.

"Això representa només un 3% de creixement més baix que la previsió de l'any passat, però l'enfocament del canvi climàtic de la població ha continuat guanyant terreny fins i tot quan altres preocupacions canvien, amb l'augment de la inflació i la caiguda del coronavirus", apunten des d'eToro. "El clima es classifica com la setena major preocupació del món, amb una puntuació del 17% a l'enquesta global mensual d'Ipsos. Això és un 2% més que el desè lloc de fa un any", afegeix.

INVERSIONS RENOVABLES

Els temes d'inversió en energies renovables s'han vist eclipsats aquest any pels alts preus del petroli i el rendiment rècord del sector energètic. Això ha fet fosc el 'dividend verd' d'una política més ambiciosa, la inversió en energies renovables i l'adopció de vehicles elèctrics, afirma Ben Laidler.

L'acord EU RePower va elevar l'objectiu de la combinació d'energies renovables del bloc per al 2030 al 45%. Els Estats Units van aprovar l'emblemàtica Llei de Reducció de la Inflació. Austràlia va fer un canvi en la seva política cap a les energies renovables, i la recent victòria de Lula al Brasil hi ofereix esperances. Les vendes globals de vehicles elèctrics van augmentar un 60% a primer semestre del 2022 i el creixement de la capacitat d'energia renovable s'està revisant a l'alça.

contador