- Jean-Claude Juncker assegura que Catalunya hauria de negociar la seva adhesió des de zero
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va esquivar la qüestió catalana durant el seu discurs al ple del Parlament Europeu a Estrasburgd'aquest dimecres. Però més tard, en una entrevista amb mitjans internacionals, no li va quedar més remei que respondre a les preguntes que li van formular sobre l'escalada de tensió entre la regió i l'Estat. Recull 'La Vanguardia' el seu punt de vista, en línia amb el ja emès pel president del Parlament Europeu, Antonio Tajani. Les institucions europees són fidels a la doctrina de la Comissió Prodi i Barroso.
Al rotatiu del Grup Godó ha assenyalat que "si en algun moment -no dic que sigui la meva hipòtesi de treball ni que no ho sigui, perquè sobre aquest tema no en tinc cap- Catalunya se separés d'Espanya, tothom ha de saber que si volen no quedar-se com a estat membre sinó convertir-se’n en un, aquest procés, si arribés a produir-se, sotmetria a les normes i processos habituals".
Això vol dir que s'haurien de produir les negociacions d'adhesió que corresponguessin i sotmetre a la votació dels països membres, incloent-hi Espanya. "En nom de la Comissió Europea, he de recordar el que ja hem dit al passat. Hem estudiat i parlat del tema al col·legi de comissaris en diverses ocasions: Corts i Tribunal Constitucional", ha sentenciat Juncker.
Juncker: "La Comissió Europea sempre ha pensat que hem d'escoltar atentament el que diuen el Tribunal Constitucional i les Corts espanyoles. Em reafirmo en aquesta posició"
"Estimo Espanya, Catalunya i Barcelona incloses; les he visitat en nombroses ocasions i em vaig enamorar d'aquesta regió i d’aquesta bella ciutat. Però, com vaig dir fa uns anys, jo segueixo la línia de la Comissió Prodi i Barroso. La Comissió Europea sempre ha pensat que hem d'escoltar atentament el que diuen el Tribunal Constitucional i les Corts espanyoles. Em reafirmo en aquesta posició", afegeix, contundent, el president de la Comissió Europea.
"FORMAR PART DE LA UNIÓ SIGNIFICA RESPECTAR-NE LES LLEIS"
Jean-Claude Juncker ha defensat aquest dimecres sense fer referència a cap país en concret, ni a cap regió europea, el respecte per l'Estat de dret com un dels fonaments de la Unió Europea i ha avisat que ser part d'aquesta Unió " significa acceptar i respectar" les decisions judicials.
"Formar part d'una Unió basada en l'Estat de dret vol dir acceptar i respectar les decisions judicials", ha proclamat Juncker durant el debat sobre l'Estat de la Unió Europea celebrat en el ple del Parlament Europeu a Estrasburg (França).
Durant la seva intervenció inicial davant els eurodiputats, el cap de l'Executiu comunitari ha defensat que a Europa "la força de la llei ha reemplaçat la llei del més fort" i ha recalcat que la Unió Europea és "una comunitat de lleis".