ep el ministro de consumo alberto garzon durante el encuentro confederal de unidas podemos celebrado
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Esquerra Unida ha elaborat una proposta de pla de reconstrucció per fer front a la crisi del coronavirus, en el qual defensa la mobilització de 155.000 milions d'euros per impulsar polítiques de despesa pública i inversió. Per a finançar-la, aposta per incrementar el deute públic en 64.000 milions d'euros, i per posar en marxa una reforma fiscal que impliqui més impostos a rendes i patrimonis "elevats", segons informen fonts d'IU a Europa Press.

L'organització que lidera el ministre de Consum, Alberto Garzón, va aprovar durant la seva última reunió de la direcció elaborar aquesta proposta, per traslladar-la després a Unidas Podemos --l'espai del qual formen part--, amb l'objectiu de contribuir al debat obert sobre les mesures necessàries per afrontar la reconstrucció després de la pandèmia.

Al seu document de 450 pàgines, que porta per títol 'Horitzó país', IU detalla fins a 400 mesures i propostes concretes, com per exemple, incrementar un 20% la despesa en Sanitat i un 30% la despesa en Educació; o estendre la gratuïtat de l'ensenyament públic als estudis universitaris.

Així mateix, defensen la creació d'una xarxa àmplia de residències geriàtriques públiques, de centres de dia i atenció domiciliària; i la creació d'una empresa farmacèutica pública amb capacitat d'actuar en la fabricació i distribució de medicaments.

INCREMENTAR EL SMI A 1.200 EUROS I CONTRACTES D'UN ANY COM A MÍNIM

També proposen incrementar el salari mínim fins als 1.200 euros al mes; un ingrés mínim vital del 80% del SMI; augmentar la durada mínima de contractes a 12 mesos (excepte campanyes específiques); i l'aprovació del 'Pla de Treball Garantit', que abastaria durant la primera etapa els aturats de llarga durada (1 milió de persones), per fer treballs socialment útils.

Així mateix, aposten per convertir Bankia en un "servei públic vinculat a les polítiques econòmiques i socials"; intervenir en el mercat majorista d'electricitat "per mantenir congelats els preus dels consumidors finals" i rebaixar el 20% el rebut de la llum; la creació d'una empresa pública de generació "o nacionalització d'una companyia existent"; i la creació d'una empresa pública de conservació i construcció d'infraestructura.

DEROGACIÓ DEL PACTE D'ESTABILITAT

A més, demanen la derogació definitiva del Pacte d'Estabilitat i Creixement, i les regles fiscals associades; la modificació dels Estatuts del Banc Central Europeu (BCE) perquè financi directament els Estats amb fons necessaris per a impulsar el Pla de Reconstrucció; i la derogació la reforma de l'article 135 de la Constitució.

Totes les mesures que proposen suposarien, segons els seus càlculs, una mobilització de més de 155.000 milions d'euros per a impulsar polítiques de despesa pública (97.787 milions) i inversió (57.480 milions), l'execució dels quals "no podria completar-se íntegrament fins a la conclusió de 2022".

Quant al finançament, proposen que a curt termini es realitzi "mitjançant el recurs al deute públic", encara que defensen que "el mecanisme fonamental amb el qual s'abordarà el Pla Horitzó País serà una reforma fiscal que modificarà la tributació existent i implementarà noves figures tributàries".

Referent a això, fonts d'IU expliquen que la seva proposta no passa per "una pujada d'impostos generalitzada, ni molt menys", sinó que la càrrega fiscal del conjunt de mesures implicarà més contribució "únicament a un 3% dels contribuents".

INCREMENT DE L'IRPF PER A RENDES SUPERIORS ALS 120.000 EUROS

En concret, proposen transformar l'Impost sobre el Patrimoni en un Impost sobre la Riquesa i Grans Fortunes, i que paguin un 1,5% d'Impost sobre el Patrimoni --comparat amb el 0,17% actual-- els qui posseeixen més d'1 milió d'euros.

També defensen l'establiment d'un mínim i màxim estatal en l'Impost de Successions i Donacions, i que els que heretin quantitats superiors al milió d'euros no puguin beneficiar-se de bonificacions, i "reduir l'exempció del 60% del rendiment dels lloguers d'habitatgess de luxe".

Així mateix, demanen "que els bancs paguin un 1% en l'impost als dipòsits en comptes de l'insuficient 0,03% actual per a retornar el rescat", Incrementar els tipus de l'IRPF a partir de 120.000 euros anuals de rendes del treball, i incrementar també els tipus per als qui reben rendes del capital per sobre de 60.000 euros a l'any.

A més, reclamen un impost sobre transaccions financeres per als qui compren accions, renda fixa o especulen amb derivats, i implementar tributs ecològics que no caiguin sobre les rendes baixes.

REESTRUCTURACIÓ DEL CAPITALISME A CONSEQÜÈNCIA DEL CORONAVIRUS

La Coordinadora Federal --el màxim òrgan executiu d'IU-- va aprovar a la seva última reunió un document en el qual defensava l'elaboració d'aquest pla, amb l'objectiu de contribuir al debat sobre la reconstrucció amb una proposta alternativa que vagi "més enllà d'un 'Pla Marshall' engiponat per les elits" que, segons IU, "únicament pretendran posar només un parèntesi temporal al neoliberalisme".

En aquest text, al qual va tenir accés Europa Press, IU justifica totes aquestes mesures argumentant que la crisi del coronavirus accelerarà el "procés de reestructuració del capitalisme a escala global" i "posa de manifest la caducitat del model de país construït a Espanya durant les últimes quatre dècades".

"El cop sec que ha suposat l'emergència sanitària i l'enfonsament econòmic que anticipa, ens obliga a afrontar la profunda crisi social davant la qual ens trobem, i el desafiament comú del nostre temps és oferir una resposta democràtica i justa que no deixi ningú enrere, especialment els més vulnerables", defensen.

En l'elaboració d'aquest pla de reconstrucció hi han participat més de mig centenar de persones, entre membres de la direcció i experts com l'antropòloga Yayo Herrero; l'eurodiputada d'Unidas Podemos i jurista María Eugenia Rodríguez Palop; l'economista Fernando Luengo; el president del Sindicat dels Tècnics d'Hisenda (Gestha), Carlos Cruzado; o la directora general de Consum i economista Bibiana Medialdea.

Noticias relacionadas

contador