El Govern ha anunciat que s'ha reconduït la situació amb la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i amb el seu president, Antonio Garamendi, i que aquest ha tornat a asseure's la taula del diàleg social amb el Govern i sindicats. Al seu torn, el president de la patronal ha reconegut que l'organització empresarial tornarà a la negociació amb el Govern, per "responsabilitat" i perquè cal parlar de les coses que "realment" importen en aquest moment, com són el turisme, l'automoció i el comerç, sectors que estan patint molt per la crisi sanitària.
Noticia relacionada
La reforma laboral "acabará siendo la excusa de PSOE y Podemos para romper el Gobierno""Amb responsabilitat, ens asseiem a la taula perquè això ens preocupa, el dia a dia, veure com reconstruïm el país i és evident que la iniciativa privada és part fonamental d'aquesta reconstrucció", ha assenyalat Garamendi en declaracions a la cadena SER recollides per Europa Press.
No obstant això, el dirigent empresarial ha volgut deixar clar que la CEOE no es va aixecar de la taula de negociació, sinó que es va trobar que hi havia "una altra gent asseguda", en referència a Bildu, que va signar un acord amb el PSOE i Unides Podem per a la derogació de la reforma laboral.
"Nosaltres el que vam fer va ser reaccionar a això, perquè ens trobem amb un paper que no figurava al diàleg social, que se'l saltava", ha subratllat Garamendi, que també ha apuntat que la reacció de la CEOE de suspendre temporalment el diàleg amb el Govern es va deure a "amb qui" s'havia signat l'acord i a una "fallida" de la confiança.
"Quan t'anuncien coses que saps que poden ser molt dolentes per a l'economia, la gent es retreu, i dic tothom; no s'inverteix diners en llocs on no hi ha seguretat de com funcionen les coses, i això va causar un trencament de la confiança", ha explicat.
No obstant això, la reacció de la vicepresidenta tercera del Govern, Nadia Calviño, afirmant que el tema de la derogació de la reforma laboral "no tocava" ara, va ser per a la CEOE "un pas important perquè quedés un fil per poder continuar parlant amb aquest Govern", ha apuntat Garamendi.
El dirigent empresarial ha assegurat que la relació de la patronal amb tots els ministeris és "fluida" i ha precisat que, arran de l'acord amb Bildu, només va intercanviar un whatsapp amb la titular de Treball, Yolanda Díaz, amb qui encara no ha parlat, encara que espera fer-ho el dijous, durant la videoconferència sobre diàleg social que presideix Calviño, i en la qual participen diversos ministres.
Respecte a la derogació de la reforma laboral, Garamendi ha advertit que "seria un mal pas" just ara, quan es preveu que l'atur es dispari al 20%. "Cal fixar-se en els aspectes positius de la reforma laboral, va ser clau durant la recuperació anterior", ha destacat Garamendi, que ha afegit que la CEOE està disposada a parlar sobre aquesta reforma en el diàleg social, però per "millorar-la".
ACORD SOBRE ELS ERTO
D'altra banda, aquest dimecres, 3 de juny, mes en què es posarà fi a la prolongació dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), es reunirà la taula tècnica per avaluar per a quins sectors es prorrogarà aquesta eina fins a finals d'any.
Els agents socials al costat del Govern han estat treballant aquestes últimes setmanes per analitzar els sectors més perjudicats per la crisi del coronavirus. A la trobada d'aquesta setmana és possible que es debati ja sobre una proposta fruit de les converses de la setmana passada, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de la trobada.