ep el secretario general del psoe y presidente del gobierno en funciones pedro sanchez y la ministra
Carlos Luján - Europa Press

Financial Times (FT) porta aquest divendres en portada la situació política d'Espanya, que vincula a la crisi política de Portugal, on les socialistes també estan passant un moment complicat després de la dimissió del primer ministre, Antonio Costa, i on s'hi ha fixat el 10 de març com a data per a les eleccions anticipades.

Respecte al que està passant al nostre país, el diari britànic diu que el pacte entre el PSOE i Junts per Catalunya per investir Pedro Sánchez, que ha generat una gran indignació i mobilitzacions ciutadanes, "obrirà un nou capítol rancorós i potencialment explosiu a la política espanyola".

El diari explica que la perspectiva d'un acord ha desencadenat diverses nits de protestes davant de la seu del Partit Socialista a Madrid, "on partidaris de l'opositor Partit Popular (PP) i del grup d'extrema dreta Vox s'han barrejat amb neonazis a qui s'atribueixen violents enfrontaments amb la policia”. Es refereix també que Aleix Vidal-Quadras, polític de Vox que anteriorment va dirigir el PP a Catalunya, va rebre un xut a la cara a Madrid aquest dijous, en un atac el motiu del qual es desconeix.

Els socialistes sostenen que l'acord amb Junts “obrirà una nova etapa i contribuirà a resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya”. Tot i això, remarca FT, el pacte també reconeix "profundes diferències entre les parts". Diu que Junts es compromet a dur a terme un referèndum sobre la independència dins dels límits de la Constitució, encara que molts experts legals diuen que això és impossible. Els socialistes neguen fermament la legalitat de la votació del 2017 i volen reviure un estatut d'autonomia del 2006 que va ser tombat pels tribunals, indica FT.

El diari recull l'opinió dels analistes i diu que, segons aquests, la fràgil dependència del nou govern del partit de Puigdemont es traduirà en "inestabilitat, dificultats per aprovar lleis i la possibilitat que no sobrevisqui al mandat complet de quatre anys".

"La legislatura està supeditada al compliment de les condicions de l'acord. Sense compliment, la legislatura no pot avançar", ha dit Puigdemont.

Bloomberg també porta la situació política d'Espanya en portada aquest divendres. Diu que el risc és que Pedro Sánchez "avivi el moviment separatista prèviament moribund, submergeixi Espanya en una crisi constitucional o una mica pitjor, i aprofundeixi les divisions ideològiques que han paralitzat regularment el país des de la crisi catalana".

En general, els mitjans internacionals estan relacionant la crisi política que viu a Espanya amb la de Portugal. En aquest sentit, Bloomberg diu que "Les aigües agitades afecten els socialistes d'Iberia".

Noticias relacionadas

contador