afghanistan les taliban progressent dans le sud prennent kandahar et lashkar gah

Els talibans han declarat el final de la guerra a l'Afganistan després de prendre el control del palau presidencial de Kabul. Els països occidentals s'afanyen aquest dilluns a evacuar els seus ciutadans enmig del caos a l'aeroport, mentre els afganesos, frenètics, busquen també una sortida.

El president Ashraf Ghani va fugir del país diumenge quan els militants islamistes van entrar a la capital pràcticament sense oposició, al·legant que volia evitar el vessament de sang, mentre centenars d'afganesos desesperats per sortir inundaven l'aeroport de Kabul, informa Reuters.

"Avui és un gran dia per al poble afganès i els mujahidins. Han estat testimonis dels fruits dels seus esforços i dels seus sacrificis durant 20 anys", va dir Mohammad Naeem, portaveu de l'oficina política dels talibans, a la televisió Al Jazeera.

"Gràcies a Déu, la guerra ha acabat al país", va afegir.

Els talibans han trigat poc més d'una setmana a aconseguir el control del país després d'un escombrat llampec que va acabar a Kabul, mentre les forces governamentals, entrenades durant anys i equipades pels Estats Units i altres països amb un cost de milers de milions de dòlars, s'han 'volatilitzat'.

Al Jazeera ha emès imatges de comandants talibans al palau presidencial, amb dotzenes de combatents armats. Una escena que torna a demostrar el fracàs de les potències occidentals, liderades pels EUA, després de 20 anys ocupant el país.

Naeem va afegir que la forma del nou règim a l'Afganistan s'aclarirà aviat, precisant que els talibans no volen viure aïllats i demanant relacions internacionals pacífiques.

"Hem aconseguit el que buscàvem, que és la llibertat del nostre país i la independència del nostre poble", va afirmar. "No permetrem que ningú faci servir les nostres terres per atacar a ningú, i no volem perjudicar altres".

Noticias relacionadas

contador