brexit-boris-johnson-a-belfast-mission-impossible 20191010105114

El número dos del govern britànic, Michael Gove, ha dit a Bloomberg que el sopar en què es veuran les cares aquesta nit el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von Der Leyen, pot ajudar a aconseguir un gran avanç en l'acord del Brexit. No obstant això, ha matisat que per a això la Unió Europea (UE) s'ha de moure.

Johnson viatjarà a Brussel·les aquest dimecres per conversar durant el sopar amb Von Der Leyen. Amb aquesta trobada es busca impulsar unes negociacions que estan estancades. Si surt bé, les parts podrien tornar a una sala de negociació per ultimar els detalls en qüestió d'hores. Si surt malament, els funcionaris dels dos costats temen que les possibilitats que l'acord estigui a punt abans de finals de desembre -quan el període de transició del Brexit termina- s'esvaeixin.

"Amb l'optimisme i el pessimisme a parts iguals, és evident que el resultat final (de les negociacions) podria anar en qualsevol direcció. No obstant això, les estrelles semblen estar alineades per a algun tipus d'acord a finals de mes, tot i les notícies que suggereixen que un no acord s'està convertint en molt més probable del que la majoria voldria admetre's", indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Hewson adverteix que, fins i tot sense la pandèmia de la COVID-19, un resultat "sense acord" suposaria un trastorn important per a la Unió Europea en un moment, a més, de tensions a causa del bloqueig de Polònia i Hongria als pressupostos. "La UE no es pot permetre un altre trastorn econòmic causat per un Brexit sense pacte, a més de la devastació econòmica que està causant la COVID-19, malgrat totes les seves bravates", afegeix. Tot i així, reconeix que, si s'arriba a un acord, "és més que probable que ningú n'estigui content".

El màxim responsable d'anàlisi de CMC remarca que el que es requereix durant les pròximes hores és "menys tossuderia i més pragmatisme per part de tots". "No hi haurà guanyadors en un resultat sense acord, no importa el que digui qualsevol de les parts. Un no acord seria una espècie de destrucció mútua assegurada", conclou.

Noticias relacionadas

contador