El PSOE ha registrat al Congrés la moció de censura contra Mariano Rajoy, segons han confirmat a Europa Press fonts oficials de la direcció del partit. La iniciativa s'ha tirat endavant abans de la reunió convocada a les 11:00 hores a Ferraz, per debatre els detalls d'aquesta moció.
Fonts socialistes han avançat a Bolsamanía que "la moció de censura és un fet" perquè Sánchez l'anava a presentar "sense cap dubte, amb el suport de l'Executiva". Sí queda per decidir, i en això se centrarà el debat a la seu del partit, la forma que prendrà aquesta moció. Sobre la taula hi ha dues opcions: que es faci mitjançant una proposta única en què el partit cridarà que s’hi sumin la resta de formacions o bé que s'iniciï un procés de negociació amb la resta del Congrés.
Des del PSOE apunten que la majoria de l'Executiva s'inclina per la primera via "amb l'objectiu que la resta de partits es retratin, especialment Ciutadans, i que quedi clar qui està a favor i en contra de mantenir el Govern més corrupte de la història d'Espanya". Segons les mateixes fonts, la segona fórmula, en canvi, comporta el perill que altres partits imposin les seves condicions "com per exemple, demanar indults els polítics independentistes empresonats".
Així, Ferraz assumeix que no es pot mantenir en el Govern un partit condemnat per corrupció, però la decisió final es prendrà durant la reunió extraordinària de l'executiva convocada aquest divendres a partir de les 11.00 hores a la seu del partit.
Des d'algunes federacions socialistes també es van mostrar partidàries aquest dijous de fer aquest pas, encara que en alguns territoris s'assenyala una línia vermella: que l'aprovació de la moció no depengui dels partits independentistes, cosa que obligaria a comptar amb el suport de Ciutadans a la moció.
La direcció del partit es va expressar aquest dijous a través d'un breu comunicat en què titllava d'"inacceptable" la resposta del Govern i el PP a la sentència del cas Gürtel, que "implica políticament" Mariano Rajoy. Per això el PSOE ha presentat la moció, que serà admesa a tràmit per la Mesa del Congrés durant la reunió del dilluns a la tarda o a la de dimarts, i a partir d'aquí s'obrirà un termini de dos dies per si altres grups volen presentar candidats alternatius a la presidència.
La data del debat la fixarà la presidenta del Congrés, Ana Pastor després de parlar amb el candidat, però en tot cas no podrà ser abans dels cinc dies següents des de la seva presentació, cosa que descarta que aquesta sessió plenària se celebri la propera setmana. La legislació estableix que la moció de censura és un instrument que serveix per formalitzar l'exigència de responsabilitats polítiques al Govern i que té una sèrie de normes: per presentar-la requereix la signatura d'almenys una desena part del Congrés (35 diputats) i el nom d'un candidat a la Presidència, es permet proposar sobre la marxa altres mocions amb altres aspirants, i al final per triomfar cal sumar la majoria absoluta (176 vots).
LA SENTÈNCIA DE LA GÜRTEL
L'Audiència Nacional va condemnar el cabdill de la trama Gürtel, Francisco Correa, a 51 anys i 11 mesos de presó, l'extresorer del PP Luis Bárcenas a 33 anys i 4 mesos, i a pagar, a més, 44 milions d'euros de multa, i el PP a pagar una multa de 245.000 euros com a partícip a títol lucratiu per la seva implicació durant els primers anys d'activitats de la trama. Es converteix així en el primer partit polític en democràcia condemnat per corrupció.
La decisió inclou 28 delictes de prevaricació que arriben a 194 anys d'inhabilitació per als condemnats. Detalla 24 delictes de suborn que recauen sobre 12 persones, 26 de blanqueig, 36 de malversació i 20 delictes contra la hisenda pública, dels quals 11 recauen sobre el matrimoni Bárcenas-Iglesias. La sentència inclou un total de 165 penes, encara que no és ferma, i en última instància serà el Tribunal Suprem que decideixi.