ep la candidata del pp a las elecciones europeas dolors montserrat y el presidente del pp alberto
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

El PP s'ha proclamat vencedor de les eleccions europees aquest 9 de juny. En concret, la candidatura liderada per Dolors Montserrat comptarà amb 22 escons al Parlament Europeu, 9 més que als últims comicis, després d'haver aconseguit un 34,2% dels vots. Guanya per la mínima davant del PSOE, la papereta del qual encapçalava Teresa Ribera, que ha resistit encara que perd un escó i se'n queda amb 20, després d'aconseguir el 30,18% del suport ciutadà. Vox, per part seva, s'ha consolidat com a tercera força nacional.

I és que la formació d'ultradreta, la candidatura de la qual lidera Jorge Buxadé, tindrà 6 representants a l'eurocambra, dos més que als anteriors comicis, després d'haver aconseguit un 9,62% dels suports. Per darrere, Ara Repúbliques, la candidatura que engloba ERC, Bildu i BNG, Sumar, que irromp al Parlament Europeu i es converteix en cinquena força, i la coalició S'ha acabat la festa liderada per Luis 'Alvise' Pérez, que ha donat la sorpresa en aconseguir-hi també escons.

Aquestes tres formacions comptaran, cadascuna, amb tres representants al Parlament Europeu, després d'aconseguir un suport del 4,91%, 4,65% i 4,59%, respectivament. Unides Podem, amb Irene Montero al capdavant, ha perdut quatre representants, però tot i així comptarà amb dos europarlamentaris després d'aconseguir convèncer un 3,28% dels electors.

En darrer lloc, Junts, que perd dos diputats i només tindrà una butaca, que ocuparà Toni Comin en aconseguir el 2,54% dels vots, i la coalició CEUS, en què estan integrats el PNB i els nacionalistes canaris, que aconsegueix mantenir el seu escó al Parlament Europeu després d'aconseguir l'1,61% dels vots.

Cal destacar, en darrer lloc, que aquestes eleccions han certificat la defunció de Ciutadans, ja que el partit taronja només ha rebut el 0,69% dels suports i, per tant, queda fora de l'eurocambra. Als darrers comicis al Parlament Europeu havia aconseguit 8 diputats i va ser la tercera força política.

VICTÒRIA DE FEIJÓO

Tant el PP com el PSOE havien plantejat aquesta cita a les urnes com un plebiscit, que finalment ha guanyat el PP. De fet, el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha aconseguit el seu objectiu de quedar per davant dels socialistes en unes noves eleccions, cosa que el mateix partit ha venut com la seva victòria a les compareixences posteriors al recompte de vots.

El mateix Feijóo ha dit que és un "triomf contundent" del seu partit i s'ha aventurat fins i tot a anticipar una propera victòria a les generals. Pedro Sánchez, per part seva, ha felicitat el PP per la seva victòria, però ha avisat que el PSOE segueix sent l'única opció davant l'avanç de la ultradreta.

Santiago Abascal, líder de Vox, ha aprofitat per demanar a Sánchez "reflexionar" sobre els resultats que han donat les urnes després de la clara "derrota" socialista, i fins i tot l'ha instat a convocar noves eleccions, mentre que Irene Montero, de Podem, ha qualificat aquest resultat de "necessari" per a la formació morada després de la seva ruptura amb Sumar i ha mostrat la seva intenció que el partit segueixi "creixent". "No ens conformem", ha assegurat.

Sumar, finalment, ha admès que els resultats de les europees no són positius i que per això obrirà un procés de reflexió "serena" per intentar rearmar el projecte polític que lidera Yolanda Díaz.

Noticias relacionadas

contador