ep una joven se coloca una mascara en milan tras la alerta por el coronavirus
Claudio Furlan/LaPresse via ZUMA / DPA

El coronavirus ha traspassat les fronteres de la Xina i ha arribat de ple a Europa. El brot a Itàlia ha activat les alarmes dels governs, que s'han adonat que la malaltia no és només un problema per al país asiàtic. Els partits populistes europeus es comencen a fregar les mans i ja estan començant a treure profit del virus per a revifar les seves polítiques anti-immigració.

Europa s'enfronta des de fa cert temps a l'auge dels partits populistes i la seva retòrica. Ara, amb l'excusa del coronavirus, aquestes formacions poden tenir una nova base per fomentar el seu discurs anti-immigració. Els casos emergents al nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà estan començant a donar peu perquè a Europa es parli del tancament de fronteres.

"Seria molt lamentable que s'utilitzés políticament aquesta situació", ha dit la UE

Encara que des de Brussel·les les institucions europees reconeixen que aquesta decisió competeix a cada país, demanen que abans d'establir controls fronterers es dugui a terme una anàlisi de risc "creïble" i "adequada", a més de ser un acte proporcionat i en coordinació amb altres països. "És molt important emfatitzar que, de moment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha aconsellat imposar restriccions de viatge o al comerç", deia aquesta setmana la comissària de Salut, Stella Kyriakides, alhora que recordava que "hem d'actuar com una Unió, no individualment".

Responia a missatges que des de certes formacions polítiques ja s'havien començat a llançar en aquest sentit. A Itàlia, l'ex ministre de l'Interior i líder de la Lliga, Matteo Salvini, ha intentat polititzar el brot de coronavirus al país, atacant al Govern per no defensar les fronteres. "Permetre que els migrants aterrin des d'Àfrica, on s'ha confirmat la presència del virus, és irresponsable", ha dit.

La mateixa actitud està tenint a França la presidenta d'Agrupació Nacional, Marine Le Pen. "Avui o demà els controls fronterers poden ser necessaris", ha afirmat, assegurant que prefereix "que es faci massa que no pas massa poc" i, "de moment, sembla que el Govern d'Emmanuel Macron no està fent prou". Unes opinions que han provocat més reaccions per part de la Unió Europea: "Seria molt lamentable que s'utilitzés políticament aquesta situació. No hi ha motius per tancar fronteres".

Tot i que el brot no és encara una pandèmia, els desafiaments per als governs estan augmentant, com assenyalen en Bloomberg. "Existeix la possibilitat d'avalots, tret que els governs demostrin que estan actuant per reduir el contagi". "La por pot moure's més ràpid que la realitat, especialment quan es tracta d'un virus. Però els governs que no pensin en el futur podrien veure's pressionats en una varietat d'aspectes", afegeixen. Ara com ara, el dubte és si les prohibicions de viatge, les quarantenes, l'estrès en els sistemes d'atenció mèdica i el tancament de negocis són només el començament, o si encara queda el pitjor.

Noticias relacionadas

contador