El president del Govern, Pedro Sánchez està decidit a vetar l'acord per al Brexit que el Consell Europeu ha d'adoptar aquest cap de setmana, ja que no s'han introduït els canvis que l'executiu espanyol reclama per garantir que tindrà poder de decisió sobre la relació futura de la UE amb Gibraltar.
Així ho van assenyalar fonts governamentals aquest dijous a la nit a l'Havana (matinada a Espanya), on Sánchez va viatjar en visita oficial, que, a més, van titllar d'impensable que l'acord pugui aprovar-se sense unanimitat, és a dir, sense el consens d'Espanya.
El Consell Europeu, que reuneix els caps d'Estat i Govern, ha d'avalar políticament l'acord diumenge que ve, i aquest òrgan pren totes les seves decisions per consens. Només posteriorment el Tractat de sortida serà aprovat formalment, i això sí que podria fer-se per majoria qualificada dels 27, però fonts espanyoles consideren que això no seria políticament acceptable.
En aquesta línia, només aterrar a Cuba, el mateix Sánchez va publicar un missatge a Twitter en què va deixar clara la seva posició: "Després de la meva conversa amb Theresa May, les nostres posicions romanen llunyanes. El meu Govern sempre defensarà els interessos d'Espanya. Si no hi ha canvis, vetarem el Brexit". Fonts de l'Executiu han precisat que la conversa a la qual es referia és la que tots dos van mantenir dimecres.
Tras mi conversación con Theresa May, nuestras posiciones permanecen lejanas. Mi Gobierno siempre defenderá los intereses de España. Si no hay cambios, vetaremos el Brexit.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) 22 de novembre de 2018
Quan falten poc més de 48 hores perquè comenci el Consell Europeu extraordinari, el Govern espanyol segueix sense estar còmode ni amb el text del Tractat de sortida del Regne Unit de la UE ni amb el de la declaració política sobre la relació futura. "Hi ha un interès nacional d'Espanya que no està prou defensat", han argumentat les fonts.
D'aquesta manera, el Govern segueix disposat a vetar totes dues coses. Els textos, han insistit, li estan bé a Theresa May, però no al Govern espanyol. Mentrestant, els contactes continuen a tots els nivells -ministres, ambaixadors i assessors- per intentar buscar una solució.
Segons ha revelat el secretari d'Estat per a la UE, Luis Margo Aguiriano, durant la seva conversa de dimecres, May va demanar al president espanyol "suport i solidaritat" perquè no posés obstacles a l'acord de retirada.
Durant aquesta conversa, Sánchez es va mantenir ferm en exigir modificar un dels seus articles en no recollir la posició espanyola respecte a Gibraltar. May, per la seva banda, va justificar la seva petició de suport en la seva "fragilitat política", mentre que Sánchez li va replicar que no era a ell a qui havia de parlar de debilitat parlamentària.