El Govern aparca la proposta de limitar a 180 euros/MWh el preu de l'electricitat al mercat majorista anunciada per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la setmana passada.
Tal com confirma EFE, l'executiu de Pedro Sánchez està treballant en altres mesures que tinguin una unanimitat més gran a la Unió Europea, encara que no han avançat de quines són en concret.
Aquesta notícia arriba just abans de la gira europea del president del Govern, que buscarà suports als socis per aturar la crisi energètica des de l'àmbit comunitari. De fet, aquest divendres es negava a esperar més enllà del 25 de març.
Tot i això, ara serà sense la limitació dels 180 euros/MWh anunciada per la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el ministre portuguès de Medi ambient i Acció Climàtica, João Matos Fernandes, la setmana passada. Aquest topall hauria comportat una compensació per a les centrals de gas que ofereixin el preu per sobre d'aquest cost, que se sufragaria amb fons europeus.
Aquest límit va estar vigent fins que el 2019 una directiva europea va prohibir topar les ofertes de les empreses elèctriques al mercat majorista. "És poc discutible que ha de ser el límit màxim que hem d'acceptar al nostre mercat", deia Ribera divendres en una entrevista a Onda Cero.
"Creiem que és capital construir Europa també a l'àmbit de l'energia, però si la Unió Europea es retarda, haurem de donar una resposta, encara que sigui sobre una base estrictament nacional, perquè la societat no pot esperar", ha assenyalat.
PODEM DEMANA LIMITAR EL PREU EN 75 EUROS/MWH
D'altra banda, el coportaveu estatal de Podemos, Pablo Fernández, ha proposat fixar en 75 euros/MWh el límit del cost de l'electricitat al mercat majorista. "La mesura fonamental i essencial és acabar els obscens beneficis caiguts del cel i al Govern no poden tremolar les cames", ha afirmat en roda de premsa aquest dilluns.
Aquesta no és l'única mesura que han demanat des de la formació morada, sinó que també pretenen posar un recàrrec del 10% a l'Impost de Societats a les energètiques, a més de desacoblar el gas del sistema de fixació de preus.
Aquestes anades i vingudes del Govern pel que fa a la llum es reflecteixen a les declaracions d'altres ministres, com és el cas de Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i titular de Treball i Economia Social. En una entrevista a RNE va insistir a crear un impost extraordinari per tallar la pujada de la llum.
"En aquest context de crisi s'han de redistribuir els beneficis. Les tres grans elèctriques van incrementar un 47% els beneficis abans d'impostos el 2021, amb 10.022 milions d'euros, i han de contribuir a aquesta crisi", va defensar.
Precisament, un dia abans al Congrés va anunciar que l'Executiu faria servir els beneficis de les elèctriques per mitigar la pujada de la llum.