ep la vicepresidenta primera del gobierno y ministra de hacienda maria jesus montero 20240618165404
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern ha aprovat la pròrroga de la rebaixa de l'IVA als aliments bàsics, de manera que es manté al 0%. Una llista on s'inclou també l'oli d'oliva. Tot i això, el tribut anirà pujant progressivament durant els propers mesos de manera que, a partir de l'octubre, se situarà al 2%.

"L'IVA de l'oli d'oliva des de l'1 de juliol passarà a un 0% fins al 30 de setembre i després se situarà al 2% fins al 31 de desembre", ha expressat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

A partir del 2025, la cistella d'aliments bàsics tindrà un tipus d'IVA superreduït del 4%, en lloc del 10% que li correspondria.

Per Montero, la inclusió de l'oli d'oliva a la llista de productes bàsics és una decisió "que reconeix la importància de l'oli d'oliva a la dieta mediterrània, a la dieta saludable, per potenciar també aquest mercat que ha tingut moltes dificultats als darrers anys fonamentalment derivades de la situació de sequera i on, per descomptat, hem de cuidar aquest mercat i aquest producte com un dels nostres béns més preuats”.

Per part seva, l'IVA de les pastes i els olis de llavors es mantindrà en el 5% fins al 30 de setembre per després tributar al 7,5% fins a final d'any.

Al maig, la inflació va escalar tres dècimes, de manera que l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al 3,6%. En aquesta taxa, els aliments i les begudes no alcohòliques van destacar per la seva influència negativa, ja que els preus van disminuir tres dècimes, fins al 4,4%. Aquest descens es va deure, majoritàriament, als increments dels preus de les fruites i la carn, menors que el mateix mes de 2023, així com a la baixada dels preus dels olis i greixos, enfront de la pujada al maig de l'any anterior.

Segons la ministra d'Hisenda, la "rebaixa més gran d'impostos" de la història ha permès estalviar 25.000 milions d'euros, mentre que les mesures fiscals que afecten l'IVA i l'IRPF permetran estalviar a les famílies 3.000 milions d'euros a l'any.

Noticias relacionadas

contador