La reunió mantinguda aquest dimarts a Moncloa entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha donat els fruits. PSOE i Unides Podem han aconseguit un acord per "derogar" la reforma laboral del 2012.
A la trobada, que s'ha celebrat en un "clima positiu i una actitud constructiva", també hi han estat presents la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, la d'Hisenda, María Jesús Montero, el de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i la d'Educació, Pilar Alegría.
"El Govern està compromès amb la derogació de la reforma laboral en els termes que estableix lʻacord de coalició i el Pla de Recuperació enviat a la Comissió Europea", han assegurat des de l'Executiu en un comunicat. Hi expliquen que la finalitat d'aquest canvi és aconseguir un "nou model de relacions laborals que acompanyi el procés de modernització de l'economia".
I tot això "sobre la base del treball realitzat amb els agents socials fins ara, el Govern busca, a través del diàleg social, un acord amb totes les parts just i equilibrat" seguint "amb el camí que ja hem iniciat amb la derogació de l'article 52.d que permetia l'acomiadament per baixa mèdica, els reglaments d'igualtat, els ERTE, la Llei Rider o el Treball a distància”. Precisament aquest dimecres tindrà lloc una reunió de la taula de diàleg social.
"La temporalitat i la precarietat són, juntament amb la desocupació, les principals anomalies del mercat laboral espanyol i estem decidits a deixar-les enrere. És imprescindible disposar d'eines equilibrades en la negociació col·lectiva i alhora establir condicions clares per a la subcontractació", afegeixen al text.
D'aquesta manera, el Govern desitja "aprovar, abans que s'acabi el 2021, una legislació laboral moderna que revisi els desequilibris de la reforma del 2012 i deixi enrere els problemes estructurals del nostre mercat de treball".
"Aquest Govern està compromès en els mateixos termes en què està redactat l'acord de coalició", ha assenyalat la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez. Cal recordar que s'hi fixava el següent: “Derogarem la reforma laboral. Recuperarem els drets laborals arrabassats per la reforma laboral del 2012. Impulsarem en el marc del diàleg social la protecció de les persones treballadores i recuperarem el paper dels convenis col·lectius".
"Derogarem la possibilitat d'acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia", "derogarem les limitacions a l'àmbit temporal del conveni col·lectiu, fent-lo arribar més enllà de les previsions contingudes en aquest, després de la finalització de la seva vigència i fins a la negociació d'un nou", "derogarem la prioritat aplicativa dels convenis d'empresa sobre els convenis sectorials", i "modificarem l'article 42.1 de l'Estatut dels Treballadors sobre contractació i subcontractació laboral a l'efecte de limitar la subcontractació a serveis especialitzats aliens a l'activitat principal de l'empresa; limitarem la capacitat de modificació unilateral de les condicions del contracte per part de l'empresa; i revisarem el mecanisme d'inaplicació dels convenis col·lectius, orientant-lo a desvinculació salarial vinculada a causes econòmiques greus", deia.