ep la vicepresidenta tercera y ministra para la transicion ecologica teresa ribera en una rueda de 20220906162302
Ricardo Rubio - Europa Press

El Govern ha llançat un pla de contingència per fer front a la crisi energètica que inclou 73 mesures. L'objectiu és reduir el consum entre el 5,1% i el 13,5% durant l'hivern, és a dir, fins al març del 2023. A més, rebaixarà la factura de gas d'1,6 milions de llars amb calderes comunitàries.

Segons s'ha explicat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el pla és "fruit d'un elevat nivell de consens: ser més eficaços per canalitzar estalvi, preservant el confort de les famílies i les empreses" i la seva finalitat és augmentar la protecció dels consumidors, reduir el consum de gas i impulsar la solidaritat amb altres països europeus.

En concret, aquest Pla Més Seguretat Energètica donarà més cobertura al bo social elèctric i el bo social tèrmic alhora que es reduirà la factura de llars amb calderes comunitàries, les famílies tindran suport per implantar sistemes de climatització renovable, es fomentaran els repartidors de costos en calefaccions centralitzades i s'instal·laran comptadors intel·ligents de gas natural.

Inclou també llançar un kit verd amb finançament de l'ICO per ajudar les pimes a millorar l'eficiència energètica o elaborar un nou Perte de descarbonització industrial. Les mesures d'impuls a les energies renovables rebran una injecció addicional de fons públics de 500 milions d'euros, que se sumen als 900 milions ja aprovats l'any passat.

El pla, segons ha detallat la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic, Teresa Ribera, conté 73 mesures que s'engloben en sis grans blocs: l'estalvi i l'eficiència, l'impuls a la transició ecològica, la protecció dels consumidors, la fiscalitat, l'autonomia energètica i la solidaritat amb Europa.

Pel que fa a la factura elèctrica, el pla pretén donar més transparència incloent-hi informació sobre la rebaixa aconseguida amb el topall al gas o permetent comparar el consum amb el dels domicilis del mateix codi postal.

Aquestes noves mesures d'estalvi i eficiència energètica se sumaran a les aprovades l'1 d'agost passat, com ara la limitació de la temperatura o l'apagada dels aparadors a la nit, la reforma del preu regulat (PVPC) o la rebaixa de l'IVA al gas del 21% al 5%.

D'altra banda, Ribera ha assegurat que l'agost del 2022, sense les mesures adoptades, la factura elèctrica hauria estat un 33% més cara. Així, la ministra ha destacat que el límit al gas ha permès fins ara un estalvi a les llars de 2.837 milions d'euros i mantenir els preus de la llum a Espanya per sota de la mitjana dels principals països europeus.

contador