• També ha estat arrestat l'empresari Vicente Cotino
ep eduardo zaplanaimagenarchivo
Europa Press

Eduardo Zaplana, el que va ser ministre de Treball de José María Aznar, ha estat detingut aquest dimarts acusat d'un presumpte delicte de blanqueig de capitals i d'un altre delicte fiscal de desviament de fons i malversació de cabals públics. La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) l'ha arrestat a la sortida del seu domicili a València en el marc de l''operació Erial' en què també han estat detingudes cinc persones més, l'empresari Vicente Cotino entre d'elles, acusades dels mateixos delictes, ha confirmat Europa Press.

El seu nom ja va aparèixer vinculat a converses gravades a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González durant l’'operació Lezo', que investiga la presumpta corrupció del Canal d'Isabel II, tot i que la detenció no té res a veure amb aquestes causes. Ara Zaplana està acusat d'haver aflorat suposadament diner negre procedent de l'estranger, segons han informat fonts de la investigació citades per la Cadena Ser, que ha estat la que ha avançat la notícia.

La Guàrdia Civil ha detingut Eduardo Zaplana a la sortida del seu domicili a València

La Guàrdia Civil considera que aquests diners, que es trobava en paradisos fiscals, procedeixen de comissions obtingudes pel també expresident de la Comunitat Valenciana a canvi d'adjudicacions de contractes que podrien haver estat concedits de forma irregular. L'operació, que inclou diversos registres, continua oberta i està coordinada pel Jutjat d'instrucció número 8 de València i la Fiscalia Anticorrupció, que investiga delictes contra l'Administració pública. S'espera que en total es produeixin entre set i deu detencions.

En el marc de l''operació Lezo', el que va ser el seu primer instructor, el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, ha acusat l'exministre del PP pels seus suposats tractes amb González. En concret, segons la investigació González va planejar adquirir amb Zaplana el 50% d'una societat a Uruguai a través d'un advocat d'aquell país, amb l'objectiu de fer-la servir per blanquejar els fons que l'expresident madrileny va obtenir a través de suposades comissions il·legals. Tot i que el pla no va arribar a materialitzar-se i Zaplana no va ser imputat.

Encara que també s'ha vist implicat en la trama Gürtel. De fet, l'expresident valencià Francisco Camps el va apuntar com la persona que va introduir les empreses de Francisco Correa a la Comunitat Valenciana. En conèixer aquesta acusació, Zaplana va ironitzar sobre això, dient que "seria l'única cosa en el que -Camps- hauria seguit els meus directrius".

Eduardo Zaplana va presidir la Comunitat Valenciana entre 1995 i 2002, any en què va deixar el càrrec després de la trucada de José María Aznar perquè s'encarregués del Ministeri de Treball i Afers Socials. Va romandre en aquest lloc fins a abril de 2004, moment en què va passar a ser portaveu del PP al Congrés. Quatre anys després, el 2008, va abandonar la política per dedicar-se a negocis privats.

EL PP EL SUSPÈN DE MILITÀNCIA

La notícia ha caigut com una bomba al PP, que no ha trigat a prendre accions en l'assumpte. El coordinador general del partit, Fernando Martínez Maillo, ha anunciat que Gènova suspendrà de militància Eduardo Zaplana, junts amb tots els detinguts en la mateixa operació que siguin també afiliats del PP. Segons ha dit, el Comitè de Drets i Garanties es reunirà aquest dimarts a la tarda per procedir a la suspensió cautelar de militància als arrestats, una decisió que es prendrà a instàncies del Partit Popular de la Comunitat Valenciana.

El Comitè de Drets i Garanties procedirà a la suspensió cautelar de militància als arrestats

Als passadissos del Congrés dels Diputats, Maillo ha assegurat que "la detenció és un fet prou greu" com perquè aquestes persones "donin explicacions" i com perquè el partit prengui les mesures oportunes, ja que "el Partit Popular des de fa molt de temps està compromès en la lluita contra la corrupció".

Per això, encara que Eduardo Zaplana "fa més de 10 anys que és fora de la política", això "no implica que no haguem de prendre una decisió dràstica i difícil". "Som contundents i clars en la lluita contra la corrupció tot i que afecti una persona que fa més de 10 anys que no té cap càrrec públic del PP", ha finalitzat el dirigent popular.

Tot i que la del PP no ha estat l'única reacció. El primer a valorar el que ha passat ha estat el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que en una entrevista a la Cadena Ser ha assenyalat que "lamentablement, ens hem acostumat a aquestes males notícies". "És una mala notícia per a Espanya en termes de corrupció i credibilitat" que afecta el crèdit "de la política, de les institucions i de la democràcia", ha considerat el president de la formació taronja, que tot i això veu alguna cosa positiva en tot això: "Estan aflorant tots aquests casos tot i els noms que estem veient, que són molt importants, i hem de començar a mirar al futur per corregir i prendre decisions polítiques i reformes perquè Espanya recuperi també la credibilitat i l'autoestima".

Per la seva banda, Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, ha afirmat que l'arrest de Zaplana és "una altra mostra de la corrupció que el PP escampa per totes les institucions". Així ha reaccionat el líder socialista al seu compte oficial a la xarxa social Twitter a la notícia i ha recordat que Zaplana va ser ministre de Treball d'Aznar, portaveu parlamentari del PP, president de la Generalitat Valenciana i alcalde de Benidorm.

I també ha parlat Podem. Concretament la seva portaveu parlamentària, Irene Montero, que en declaracions a la premsa als passadissos del Congrés ha assegurat que "les clavegueres de l'Estat ja no poden tapar la corrupció del PP". També ha publicat un missatge a Twitter el líder del partit, Pablo Iglesias, dient: "Un altre exministre del PP que passa pels calabossos".

Noticias relacionadas

contador