
La Unió Cristianodemòcrata (CDU) i la seva germana bavaresa Unió Socialcristiana (CSU) han guanyat les eleccions generals a Alemanya i podran governar si es forma una gran coalició juntament amb els socialdemòcrates (SPD). "El resultat més probable és ara una coalició bipartidista", diuen els analistes de Deutsche Bank, que creuen que "els desafiaments geopolítics i econòmics haurien d'ajudar a accelerar les converses de coalició".
Històricament, aquestes converses solen durar dos o tres mesos. "Atesos els enormes desafiaments geopolítics i econòmics que enfronta el país, el líder de la CDU, Friedrich Merz, pretén accelerar aquesta vegada les negociacions de coalició, amb l'objectiu d'assegurar únicament un acord de coalició d'alt nivell al més aviat possible", assenyalen.
Dit això, apunten que l'SPD probablement necessitarà un temps després d'un resultat electoral difícil, i per això "serà important veure qui lidera les converses exploratòries en nom de l'SPD durant els propers quinze dies".
A més, "una altra complicació és que l'SPD probablement sotmetria qualsevol acord de coalició a votació dels seus membres". Per tant, consideren que "és poc probable" que el nou govern comenci a funcionar abans de l'abril.
Els resultats oficials mostren que la CDU/CSU va guanyar les eleccions obtenint el 28,6% del total de vots. Per darrere, s'han col·locat el partit d'extrema dreta AfD amb el 20,8% i l'SPD amb el 16,4%. Mentrestant, els Verds van quedar al quart lloc amb un 11,6%. Dels partits petits, l'Esquerra entrarà al Parlament amb el 8,8%.
Amb aquest panorama, "el resultat més probable és ara una coalició bipartidista entre la CDU/CSU i l'SPD", remarquen a Deutsche Bank: "Una coalició amb l'SPD, abans coneguda com a 'gran coalició', és l'única coalició bipartidista viable, ja que els conservadors han descartat governar amb l'AfD o amb l'esquerra".
Tot i això, veuen que tenir una sola opció pot limitar la influència dels conservadors en la negociació de retallades d'impostos i reformes del costat de l'oferta. Alhora, però, la perspectiva d'una coalició bipartidista liderada per una CDU/CSU forta probablement serà vista com una cosa positiva pel sector empresarial alemany, prometent menys estancament polític i incertesa que sota el govern sortint.
Tot i la perspectiva d'una coalició de govern més eficaç als propers quatre anys, "és preocupant que una gran coalició no tingui una majoria constitucional ni tan sols al costat dels Verds, ja que els tres partits posseeixen conjuntament gairebé el 66% dels escons. Això significa que qualsevol canvi constitucional, incloent-hi el fre al deute, dependrà del suport de l'esquerra o de l'AfD", comenten.
Creuen que això "podria ser vist com una cosa negativa pels mercats en termes de reduir la probabilitat d'un canvi decisiu en el règim fiscal a Alemanya. També des d'una perspectiva corporativa, no serà gens tranquil·litzador que els partits centristes no tinguin una majoria constitucional".
En aquest sentit, indiquen que qualsevol reforma per frenar el deute, incloent-hi la despesa de defensa, dependria del suport d'un dels partits marginals: “Això no és impossible, però exigirà importants compromisos polítics. L'esquerra no recolzaria cap augment de la despesa de defensa, havent fet campanya a favor de reduir-ho i de fet havent votat en contra del primer fons de defensa fora del pressupost el 2022. Tot i això, està a favor de majors inversions en infraestructura i d'abolir el fre al deute".
"En teoria, hi podria haver un consens entre els partits, amb l'esquerra, sobre la creació d'un fons d'infraestructura fora del pressupost o sobre l'exempció de la inversió en infraestructura del fre del deute per crear més espai per a la despesa de defensa al pressupost bàsic. Això probablement limitaria encara l'abast de la despesa addicional de defensa en el proper mandat, però almenys crearia un cert marge de maniobra".