ep el presidente del gobierno pedro sanchez durante una videoconferencia con la lider de ciudadanos
Moncloa

El Govern ha anunciat a primera hora d'aquest dimarts un acord amb Ciutadans pel qual l'Executiu es compromet a dur a terme cinc mesures proposades per la formació taronja a canvi del seu vot favorable a la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma, segons ha informat Moncloa. Entre aquestes mesures, s'hi troba un suport econòmic específic per al sector del turisme.

El pacte suposa que, una vegada més, el partit d'Inés Arrimadas donarà suport a una pròrroga de quinze dies aquest dimecres al Congrés dels Diputats "per afrontar, de manera ordenada, la recta final del pla de desescalada". Concretament, Cs i l'Executiu de Pedro Sánchez han acordat que el decret llei de la pròrroga contempli mesures de resposta a l'emergència sanitària "iguals per a tota Espanya, sense perjudici de la diferent progressió de les fases als diferents territoris", segons diu el text acordat.

El document indica també que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut -del qual formen part el Govern i les Conselleries de Sanitat de les comunitats autònomes- es reunirà i "analitzarà el marc jurídic necessari per garantir una sortida ordenada de l'estat d'alarma i la gestió de la pandèmia quan deixi d'estar en vigor l'estat d'alarma".

La tercera condició acceptada per l'Executiu és impulsar i posar en marxa mesures alternatives a l'estat d'alarma. Això inclou que el Consell de Ministres aprovi, durant la primera quinzena de juliol i tenint en compte les aportacions de Cs, un decret llei que reguli les mesures que s'adoptaran als territoris que arribin a la "nova normalitat" i, per tant, abandonin l'estat d'alarma.

Així mateix, aquesta condició suposa que "s'analitzaran les reformes legals necessàries amb la finalitat de millorar el model i, si s'escau, establir un mecanisme alternatiu a l'estat d'alarma" que permeti protegir-se en cas de possibles rebrots del virus a territoris determinats sense necessitat de recórrer a aquest instrument constitucional excepcional. El següent punt del pacte preveu que el consell de Ministres aprovi, també durant la primera quinzena de juny, un pla de reactivació del sector turístic i les seves activitats associades, com ara la restauració, hotels i activitats turístiques.

FOMENT DEL TURISME NACIONAL

Segons es precisa, aquest pla haurà d'incloure cinc mesures per al foment del turisme nacional. Entre elles, l'establiment d'"un subtram preferent per import d'uns 2.500 milions d'euros per al sector turístic de la línia d'avals de l'ICO amb la finalitat de garantir el seu finançament i liquiditat", i "plans de sostenibilitat turística en destins per accelerar la transformació del sector, amb una inversió aproximada durant tota la legislatura de 70 milions d'euros".

Igualment, es contempla la creació d'un "Observatori d'Intel·ligència Turística" que ofereixi informació actualitzada a les comunitats autònomes i els ajuntaments sobre les variables turístiques i la seva evolució i l'anàlisi de la demanda internacional. Amb aquesta finalitat es crearà "un repositori digital, comú i únic que actuï com una plataforma o portal obert de distribució d'informació i coneixement", diu l'acord, que afegeix que s'hi invertiran uns dos milions d'euros.

El pla dissenyat per Cs inclou també el reforçament de la xarxa de destinacions turístiques intel·ligents per tal de, mitjançant una inversió d'uns 75 milions d'euros, impulsar l'aplicació de les tecnologies d'informació i la comunicació a més de 80 municipis eminentment turístics. L'objectiu és que aquests municipis comptin amb "serveis diferencials i competitius que garanteixin, al seu torn, un desenvolupament sostenible, accessible a tots, que millorin l'experiència del visitant i la qualitat de vida del resident".

El pla per fomentar el turisme nacional es completaria amb programes de formació i capacitació i de 'mentoring' per a la digitalització destinats tant a empreses com a treballadors del sector turístic, amb una inversió prevista d'uns 4 milions d'euros. A part dels 2.500 milions d'euros de la línia d'avals de l'ICO, les mesures per al sector turístic sumen 151 milions en inversió directa.

La cinquena i última exigència de Ciutadans que assumeix el Govern és permetre que els contribuents o els seus representants puguin relacionar-se amb l'Agència Tributària a través de sistemes digitals -com ara per videoconferència- tant en procediments d'inspecció tributària com durant la campanya de la renda 2019.

COMPLIMENT D'ACORDS PREVIS

A més d'enumerar les noves mesures pactades, el document posa de manifest la "satisfacció" de la formació taronja i del Govern del PSOE i Unides Podem per la interlocució que estan mantenint. A continuació, destaca que fins ara s'han anat complint els compromisos que l'Executiu va assumir a canvi que Cs recolzés la quarta i la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma.

Així, s'assenyala que Sánchez i Arrimadas -i, durant la seva baixa de maternitat, el portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal- han mantingut contactes setmanals per tractar la crisi sanitària i les mesures per pal·liar-ne les conseqüències, com havia reclamat el partit taronja. També es recorda que es va ampliar un mes (de tres a quatre) el termini perquè, en els ajornaments tributaris motivats per l'impacte del coronavirus, els contribuents puguin ingressar els impostos sense interessos de demora.

El text indica així mateix que el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha reconegut ja 3,4 milions de prestacions derivades dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), més del 98% de totes les presentades des de l'inici de la pandèmia, i que va arribar a un acord amb les entitats financeres perquè s'abonessin les prestacions durant el mes de maig quan no ho fes directament el SEPE.

Quant a la possibilitat d'ampliar més enllà de la vigència de l'estat d'alarma la prestació extraordinària per cessament d'activitat dels treballadors autònoms, i la conseqüent exempció de les seves quotes de Seguretat Social mentre percebin aquesta prestació, el document diu que "s'està analitzant". I, sobre l'acord perquè el mes de juliol sigui hàbil al Congrés per a agilitar el treball parlamentari i recuperar part del retard provocat per la Covid-19, es diu que s'ha traslladat per a la seva execució als grups parlamentaris del PSOE, Unides Podem i Cs.

Noticias relacionadas

contador