ep el gobierno y agentes sociales
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

El Consell de Ministres es reuneix avui amb caràcter extraordinari per aprovar mesures de suport econòmic contra el coronavirus, que ja ha estat declarat pandèmia global per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les mesures de suport econòmic que previsiblement s'aprovaran aquest dijous ja han estat discutides a les diferents taules del diàleg social durant aquestes setmanes entre el Govern, els sindicats i la patronal.

De fet, el president del Govern, Pedro Sánchez, es reunirà aquesta tarda, a les 17.00 hores, amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sord i Pepe Álvarez, i amb els presidents de CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament, per parlar d'aquestes mesures, així com per promoure el diàleg social i establir un calendari oficial de reunions.

A la reunió amb els agents socials hi assistiran els quatre vicepresidents del Govern --Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Ribera--, així com els ministres de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá; de Turisme i Comerç, Reyes Maroto, i d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá.

Durant el matí d'ahir, els quatre vicepresidents del Govern, la ministra d'Hisenda i portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es van reunir per polir els últims detalls del pla de xoc contra el coronavirus, que va ser anunciat el dilluns pel president del Govern i que previsiblement s'aprovarà avui al Consell de Ministres, si no íntegrament, almenys en part.

En una compareixença celebrada a última hora del dimarts davant els mitjans de comunicació, Sánchez va avançar algunes de les mesures que integren el pla, com ara facilitats perquè els pares i mares afectats pel tancament de col·legis puguin reduir la seva jornada laboral.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va anunciar ahir en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press que s'aprovarà una nova prestació econòmica de la Seguretat Social per compensar la pèrdua d'ingressos als progenitors que es vegin obligats a treballar menys hores per poder encarregar-se dels seus fills durant el temps que les escoles romanguin tancades.

També està previst que s'aprovi una moratòria en el pagament de cotitzacions per a empreses i autònoms de les zones més afectades pel coronavirus (de moment Madrid, La Rioja i algunes zones del País Basc). En concret, s'oferiria el termini d'un any per pagar les quotes, però sense interessos ni recàrrecs.

Aquestes mesures són un intent de descarregar de costos empreses i autònoms, i se sumen a una altra iniciativa aprovada ahir pel Govern: la de considerar com una baixa per contingències professionals els treballadors en quarantena, de manera que la prestació que perceben passa a ser més alta (del 75% comparat amb el 60% d'una malaltia comuna) i assumida des del primer dia per la Seguretat Social, amb la qual cosa s'evita que el treballador perdi els tres primers dies del seu sou i que l'empresa costegi la baixa del quart al quinzè dia.

El pla de xoc del Govern està "molt avançat", segons les fonts consultades, sobretot el que concerneix les mesures en matèria de Seguretat Social i de liquiditat per a les empreses. En aquest sentit, Sánchez va avançar el dimarts que el pla inclourà mesures per facilitar liquiditat a les empreses, com ara línies de crèdits i ajornaments del pagament d'impostos.

Pel que fa a les mesures laborals, fonts de Treball han informat Europa Press que ja s'han celebrat diverses reunions amb els agents socials i que existeix un "ampli consens" sobre les mesures que cal adoptar.

Una d'elles, tal com va avançar el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, serà la de reposar als treballadors afectats per suspensions temporals d'ocupació el temps de la prestació de desocupació que consumeixin durant l'ERTE.

El president del Govern ha assenyalat aquests dies que s'intentarà protegir l'ocupació als sectors que sofreixin caigudes temporals de la demanda, amb procediments de flexibilitat laboral (reduccions de jornada, ajustos temporals) perquè les empreses no hagin de fer acomiadaments.

El pla contemplarà també mesures específiques per al sector del turisme i el del transport, per la seva sensibilitat més acusada al brot de coronavirus.

Noticias relacionadas

contador