El líder de l'oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, va anunciar aquest dilluns la presentació d'una moció de censura contra la primera ministra, Theresa May, un procediment equivalent a una reprovació i molt diferent a una moció de censura contra el govern, que provocaria un canvi d'Executiu o la convocatòria d'eleccions en 14 dies.
Corbyn va indicar que considera "inacceptable" la decisió de May de posposar fins a la tercera setmana de gener la votació al Parlament sobre l'Acord de Retirada de Regne Unit de la UE i va presentar una moció de censura contra la persona de May per no permetre una votació immediata.
"És clar que és dolent i inacceptable que hàgim d'esperar gairebé un mes fins a poder votar una qüestió crucial per al futur d'aquest país", va explicar Corbyn durant la seva compareixença parlamentària. "La primera ministra ha rebutjat obstinadament que es voti en la data a la qual va accedir. Rebutja permetre una votació aquesta setmana (...). És inacceptable de qualsevol manera que es miri", va argumentar.
La moció concreta que votaran assenyala: "Aquesta Cambra no té confiança en la primera ministra a causa que no ha permès a la Cambra dels Comuns votar sobre l'Acord de Retirada i el marc per a la relació futura entre el Regne Unit i la Unió Europea", va assenyalar Corbyn, alhora que va expressar la seva intenció de formalitzar-la "immediatament".
La fórmula de la moció de censura personal podria facilitar el vot contra May o l'abstenció dels rebels del Partit Conservador, que tampoc volen facilitar l'accés de Corbyn al poder. No obstant això, fins i tot els 'brexiters' més radicals s'ho pensaran dues vegades abans de donar suport a la iniciativa, ja que suposaria automàticament la seva expulsió del grup parlamentari i la impossibilitat de tornar a presentar-se com a candidats 'tories'. Tampoc està clar si May dimitiria en cas de ser reprovada per la majoria de la Cambra dels Comuns.
Pel costat dels laboristes, la fórmula escollida suposa que, si la moció surt derrotada, Corbyn no se sentirà obligat a donar suport a un segon referèndum sobre el Brexit, ja que no es tractaria d'una moció per forçar un canvi de govern o eleccions anticipades.
Una altra qüestió procedimental fonamental és que, en no ser una moció de censura a l'ús, el govern no té obligació d'incloure-la a l'agenda de la Cambra dels Comuns de forma immediata i podrien retardar uns dies la seva votació.