toujours-pas-de-decision-de-trump-sur-les-exemptions-de-droits-de-douane

Brussel·les serà testimoni d'una nova prova d'entesa entre els Estats Units i Europa. La capital belga celebrarà aquest dimecres i dijous una cimera de l'OTAN carregada de tensions que el president Donald Trump i el seu missatge d’’Els EUA primer' s'han encarregat de generar durant els últims mesos. La demanda del republicà se centrarà en una major despesa en defensa per part dels seus socis europeus, que no està clar que hagi de ser satisfeta.

"Ho diré a l'OTAN: han de començar a pagar les seves factures. Els Estats Units no s’ocuparà de tot", va declarar el president la setmana passada. La Casa Blanca assegura que el 70% de la despesa en defensa del país nord-americà es destina al pressupost de l'Organització, una afirmació que Europa ja ha desmentit. Tot això, en un ambient complicat pel conflicte comercial que es forja a la vora de l'Atlàntic i l'afirmació de Trump que el Vell Continent és tan perjudicial per al seu país com ho és la Xina.

L'Administració nord-americana acudirà a la cita amb la ferma intenció de pressionar els seus socis perquè elevin la seva despesa en defensa almenys fins al 2% del PIB. Un requisit que el passat exercici tan sols quatre dels vint-i-set membres complia. En no satisfer les demandes del president, Trump podria agitar la confiança que vetlla l'Organització i fins i tot negar-se a col·laborar amb les regions que no compleixin amb aquesta xifra de despesa.

Europa es prepara per a un altre atac polític de la Casa Blanca. Una actitud del govern nord-americà que està "esfondrant els vells pilars de confiança" que hi ha des de fa dècades entre els dos blocs, va assegurar fa pocs dies el ministre d'Exteriors alemany, Heiko Mass.

PUTIN L’ESPERA A HÈLSINKI

La cimera de l'OTAN no serà l'única cita important que Donald Trump afrontarà aquesta setmana. El president nord-americà es reunirà amb Vladimir Putin el proper dia 16 a Hèlsinki (Finlàndia) durant el que suposarà el primer cara a cara dels dos líders des de l'arribada del republicà a la Casa Blanca.

En una nota informativa, el Kremlin va explicar a finals de juny que està previst que durant la cimera es vagin a "debatre la situació actual i les perspectives del desenvolupament de les relacions rus-nord-americans, a més dels assumptes d'actualitat de l'agenda internacional" .

Fonts nord-americanes i de la Unió Europea van expressar aquest divendres al diari The Washington Post la seva preocupació pel recent suggeriment del president dels EUA de trobar una solució per a la crisi d'Ucraïna i Síria. En concret, l’impredictible mandatari podria reconèixer la sobirania russa sobre Crimea i dinamitar encara més la relació amb l'OTAN a favor del seu tradicional enemic. Fins i tot, el rotatiu de Washington va més enllà i assegura una fervent inquietud al Govern dels EUA perquè Putin s'aprofiti de la "inexperiència i falta de coneixement detallat de la seva contrapart".

Noticias relacionadas

contador