- Critica que el nacionalisme català s'hagi tractat des d'un altre nacionalisme com és l'espanyol
- Defensa l'alcaldessa que s'ha de treballar "en un nou entorn en el qual tots ens sentim còmodes", com es va fer en la transició
- En castellano:Carmena: “Un referéndum no va a resolver un problema tan complejo como el de Cataluña”
L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha criticat l'actuació dels Governs centrals en el conflicte ca Catalunya perquè s'ha tractat de “anatemitzar” el nacionalisme català amb “un altre nacionalisme que és l'espanyol”. També ha valorat la proposta de referèndum que pretén convocar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a insuficient per “solucionar un problema tan complex”.
En declaracions a 'Rac1', Carmena ha considerat que les Administracions centrals “han actuat molt malament” perquè quan hi ha un problema "s'ha de dialogar". En la seva opinió, en el punt que estem s'ha de "sortir de les estructures d'enfrontaments nacionals que ens separen i que s'ha de trobar un marc nou" en el qual un referèndum pugui ser “tan necessari como evitable”. L'alcaldessa de Madrid ha posat com a exemple el treball que es va fer durant la transició i ha reclamat que hi hagi la voluntat per construir un nou entorn.
S'ha tractat de “anatemitzar” el nacionalisme català amb “un altre nacionalisme que és l'espanyol”
En aquest sentit, ha defensat el treball que es fa des de l'Alcaldia que ella dirigeix per tenir ponts amb la ciutat de Barcelona, amb la qual ella vol tenir una “enorme relació” perquè aquesta ha d'existir “entre les dues grans ciutats espanyoles”.
JUDICIALITZACIÓ DE LA POLÍTICA I LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ
Preguntada sobre el cas dels detinguts de l'esquerra independentista catalana per trencar fotos del Rei, Carmena ha defensat que “vivim en una societat en què la llibertat d'expressió és determinant i que la tipificació judicial no és bona ni necessària”. “El pitjor que es pot fer és usar el codi penal sense necessitat. Quan s'usa el codi penal amb aquestes finalitats es creen més problemes”, ha emfatitzat.
Sobre la política, creu que “porta ja molts anys judicialitzant-se molt”. “La novetat ara és la representació o la utilització mediàtica que es fa d'aquesta judicialización”, ha assenyalat.
Sobre la politització de la Justícia, creu que aquesta no està “especialment polititzada”. I ha afegit que “els jutges i tribunals poden interpretar el seu criteri sense que ningú els faci pagar conseqüències des del poder Executiu”. Sí ha reconegut que entre els magistrats actualment impera una ideologia més conservadora.