ep carmen calvo 20180814211102
EUROPA PRESS

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, pràcticament ha esquivat la figura del relator que ha acceptat l'Executiu de Pedro Sánchez i ha intentat minimitzar la seva importància en delimitar la seva actuació a la taula de diàleg entre partits a Catalunya per donar una sortida política al conflicte a la comunitat. Durant una compareixença a la Moncloa per sortir al pas de la polèmica al voltant d'aquesta figura, ha tret pit de la feina feta a la comunitat durant els seus vuit mesos de Govern i ha insistit en el "diàleg dins de la llei i del marc constitucional".

Calvo ha tret pit de la voluntat de diàleg del socialisme, que és "justament el que fa aquest Govern des del primer moment", en una tasca per "recompondre espais de diàleg i de trobada", ha assenyalat.

"Fa vuit mesos que estem treballant sense parar per traslladar a fets les idees per la responsabilitat que aquest Govern sent sobre els problemes de Catalunya", ha afegit la vicepresidenta, ja que "construir l'Estat comptant amb Catalunya significa reconèixer la realitat catalana".

Ha carregat contra les accions de l'anterior govern de Mariano Rajoy i la seva negligència a l'hora de reunir la comissió bilateral que "estava inutilitzada", ha declarat. "Hem donat proves que som capaços de construir un camí amb els governants de Catalunya, en el marc de la nostra Constitució, per recompondre la situació", ha assegurat Calvo.

"Cal parlar de les sortides polítiques de Catalunya, una cosa de sentit comú", ha prosseguit. En aquesta línia ha explicat que el Govern d'Espanya entén que el diàleg entre governs ha de ser bilateral i, alhora, pensar en quina sortida hem de donar a aquesta situació. Ha recordat la reunió al Palau de Pedralbes del 20 de desembre, "quan es van acordar les circumstàncies sobre les quals cal seguir treballant", ja que es parlava de "seguretat jurídica i de diàleg polític".

Ha contraposat les seves accions al buit de diàleg i política de l'etapa anterior i ha assenyalat la continuïtat que ha tingut durant el mes de gener, quan "s'ha donat forma a aquest diàleg per trobar les formes i els espais". Ha posat èmfasi en què a aquest espai de diàleg estan convocats tots els partits i ha criticat l'absència, especialment de Ciutadans.

CONVERSES INSTITUCIONALS I TAULA DE PARTITS

Calvo també ha subratllat les diferències entre la comissió bilateral, institucional, ens governs i govern català, que s'ha reunit diverses vegades durant el passat mes. "La novetat consisteix en què, a més de parlar dels temes quotidians, es necessita donar sortida política a Catalunya", ha emfatitzat. Per tant, "en un àmbit menys rigorós, sembla oportú que els partits polítics a Catalunya parlin".

"En aquest espai no serà el Govern", ha assegurat i és en aquest marc d'una taula de diàleg de partits a Catalunya on cobra sentit aquesta figura de relator, que ha de ser un home o una dona amb un gran coneixement de la societat catalana. En referència a això, tal com Bolsamanía s'ha avançat, es parlen de noms com el de Miquel Roca, pare de la Constitució, que va ser l'advocat de la Infanta Cristina en el cas Nóos.

Noticias relacionadas

contador