Boris Johnson va aconseguir tirar endavant aquest dilluns la primera votació per aprovar la legislació que trencarà unilateralment l'acord sobre el Brexit tancat amb Brussel·les. El primer ministre britànic va defensar la Llei del Mercat Intern del Regne Unit, al·legant que es tracta d'un "coixí de seguretat" davant una Unió Europea (UE) "que no és raonable."
No obstant això, va sortir una mica afeblit de la sessió parlamentària, acusat per propis i aliens de minar la reputació del Regne Unit. La votació a Westminster es va saldar amb 340 vots a favor i 263 en contra. No obstant això, es va produir la primera revolució interna al partit conservador liderat per Johnson, amb l'abstenció de fins a 30 'tories' i dos vots en contra.
De fet, abans de la sessió parlamentària va rebre uns quants dards de rellevants companys de partit. "Simplement no puc aprovar o recolzar una situació en la qual ens retractem de la nostra paraula", apuntava l'ex-advocat general de l'Estat, Geoffrey Cox, a la cadena Times Ràdio.
Noticia relacionada
Ultimátum de la UE a Johnson: debe cambiar la ley que romperá el acuerdo del BrexitDurant la seva intervenció, Johnson va assegurar que la seva intenció continua sent aconseguir un acord comercial amb el bloc comunitari abans del 31 de desembre. Però des de Brussel·les tenen clar que aquestes negociacions fracassaran si aquesta nova legislació segueix endavant.
Aquesta norma permetria a l'Executiu britànic anul·lar parts de l'acord sobre el Brexit per assegurar que les empreses d'Irlanda del Nord tindran "accés sense restriccions" al mercat intern del Regne Unit, la qual cosa podria crear obstacles al comerç amb la resta de l'illa d'Irlanda.
"No podem arribar a una situació en la qual les fronteres del nostre propi país siguin dictades per un poder estranger o per una organització internacional. Cap primer ministre no podria permetre-ho", al·legava Johnson.
Des de l'oposició, el laborista Ed Miliband va expressar preocupació per la reputació del Regne Unit. "Mai no havia pensat, cada vegada que he intervengut des d'aquesta tribuna, que la idea que la legalitat internacional ha de ser respectada seria objecte de divisió en aquest Parlament", va lamentar. A més, en un cara a cara amb Jonhson, va insinuar que el primer ministre no havia llegit l'acord amb la UE ni la nova llei que es votava. "Estaria bé que, per primera vegada en tota la seva trajectòria política, fora capaç d'assumir la seva responsabilitat", el va reprendre.