le premier ministre pedro sanchez a un meeting de l union europeenne a bruxelles 20231016113401

La situació política d'Espanya és ara mateix complicadíssima i així ho comencen a arreplegar fora de les nostres fronteres. El pacte controvertit entre PSOE i Junts per Catalunya per investir Pedro Sánchez -que inclou una llei d'amnistia per a tots els implicats en el procés sobiranista, a més d'altres concessions polítiques, econòmics i socials-, les contínues manifestacions de protesta al carrer per l'acord o el tret al cofundador de Vox, Aleix Vidal-Quadras, han fet que mitjans internacionals, incloent-hi els econòmics, ja parlin obertament del que està passant al nostre país.

És el cas de Bloomberg, que aquest divendres porta la situació d'Espanya a portada, en un article que assenyala, en el primer paràgraf, que "el president del Govern, Pedro Sánchez, ha passat la major part de la seva carrera política a la corda fluixa i es juga el futur d'Espanya en la seva capacitat per fer un altre escandalós exercici d'equilibrisme". El text també es refereix al tret que va rebre ahir Aleix Vidal-Quadras al centre de Madrid i a les protestes al carrer contra el pacte amb Junts.

"Sánchez es juga el futur d'Espanya en la capacitat per fer un altre escandalós exercici d'equilibrisme"

Bloomberg explica que, en la lluita per assegurar un tercer mandat després de perdre les eleccions del juliol, el partit socialista de Sánchez va acordar dijous "extenses concessions per a un grup separatista català, incloent-hi amnisties per a centenars d'activistes que van intentar la secessió de Espanya fa sis anys”. A canvi, “el socialista de 51 anys obtindrà el suport parlamentari que necessita per assumir un tercer mandat, i els conservadors espanyols estan indignats”.

"Si el seu pla té èxit, Sánchez haurà assegurat quatre anys més al poder, convertint-se en el primer ministre amb més temps en el càrrec des que Felipe González va deixar el càrrec el 1996. Haurà normalitzat la posició de Catalunya dins d'Espanya i consolidat una nova majoria progressista en la quarta economia més gran de la Unió Europea, però el risc és que revisqui el moviment separatista prèviament moribund, submergeixi Espanya en una crisi constitucional o una mica pitjor, i aprofundeixi les divisions ideològiques que han paralitzat regularment el país des de la crisi catalana”.

El Comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, havia escrit a Sánchez abans que s'arribés a l'acord de concessió amb Junts, sol·licitant detalls sobre la llei d'amnistia que un grup de jutges espanyols va descriure com "el principi del final de la nostra democràcia", afegeix Bloomberg. També destaca que un altre magistrat de l'Audiència Nacional "va convertir Puigdemont en sospitós en una investigació sobre terrorisme en un intent per fer descarrilar l'acord".

CRISI DELS SOCIALISTES D'IBÈRIA

Bloomberg relaciona la situació que estan vivint els socialistes a Espanya amb què es viu a Portugal després de la dimissió del primer ministre, Antonio Costa. "Les aigües agitades afecten els socialistes d'Iberia", escriu.

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, es refereix també aquest divendres, al seu informe diari de mercats, a les "notícies polítiques desfavorables d'Espanya i Portugal". Afirma que això, juntament amb una perspectiva econòmica ombrívola per a la zona de l'euro, "probablement mantindrà l'euro en retirada enfront del dòlar nord-americà".

Noticias relacionadas

contador