biden kamala
@JoeBiden

El president dels EUA, Joe Biden, ha anunciat que es retira de la carrera per la presidència dels EUA i que dona suport a la vicepresidenta Kamala Harris com a candidata demòcrata.

El debat que va tenir lloc a finals de juny, el primer entre el president i l'expresident, Donald Trump, de cara als comicis del novembre, ha estat el detonant de tot el que va passar després. Biden es va mostrar llavors molt minvat de facultats cognitives, cosa que va generar moltíssims dubtes i va intensificar les peticions que s'havia de retirar de la carrera per aconseguir la presidència.

Cal recordar que Biden té 81 anys i que havia d'afrontar un mandat de quatre anys. Joe Biden ha anunciat la seva decisió en una carta difosa a través de les xarxes socials.

carta biden
Carta de renúncia de Joe Biden a la nominació com a candidat del Partit Demòcrata
@JoeBiden

"Ha estat l'honor més gran de la meva vida servir com el vostre president", ha escrit. "I encara que la meva intenció ha estat buscar la reelecció, crec que és en el millor interès del meu partit i del país que em retiri i em concentri únicament a complir els meus deures com a president per la resta del meu mandat".

A la carta assenyala que la seva intenció és parlar amb la nació a finals d'aquesta setmana per donar més detalls sobre la seva decisió i ha donat les gràcies a tots els que han treballat de valent per a la seva reelecció.

"Vull agrair a la vicepresidenta Kamala Harris per ser una extraordinària companya en aquesta feina. I permeteu-me expressar el meu agraïment més sincer al poble nord-americà per la fe i la confiança que han dipositat en mi".

Al costat de la carta, Biden ha publicat un altre missatge a X expressant el seu suport a Kamala Harris:

"Companys demòcrates meus, he decidit no acceptar la nominació i centrar totes les meves energies en els meus deures com a president durant la resta del meu mandat. La meva primera decisió com a candidat del partit el 2020 va ser triar Kamala Harris com la meva vicepresidenta. I va ser la millor decisió que havia pres. Avui vull oferir el meu total suport i recolzament a Kamala perquè sigui la candidata del nostre partit aquest any, és hora d'unir-nos i vèncer Trump.

Harris ha dit que farà tot el possible per vèncer Trump, i ha rebut el suport de Bill i Hillary Clinton, o del famós inversor George Soros. Els republicans, per part seva, ja han llançat una campanya contra ella, assenyalant que és culpable d'encobrir la situació en què es troba Biden.

DE LA "VICEPRESIDENTA TRUMP" A L'ATEMPTAT

Des del debat esmentat de finals de juny, la tensió política no ha fet més que augmentar als EUA. Molts han demanat que Biden es retirés, també destacats votants del Partit Demòcrata alertaven que la situació els deixava sense opcions sobre qui votar.

El famós inversor i filantrop Ray Dalio publicava recentment un article a LinkedIn demanant encaridament un pas endavant dels demòcrates, encara que la seva millor opció no és l'elecció 'a dit' de Harris sinó la celebració d'unes "miniprimàries" en què es trieu el candidat.

"Si se segueix aquest pla (d'escollir 'a dit' Harris), la gent es quedaria sense l'oportunitat d'escoltar els debats entre diferents candidats i triar-ne el seu favorit", assenyalava.

Després del debat, les mostres de debilitat de Biden només van augmentar. Fa només dues setmanes, en el marc de la cimera de l'OTAN, el president es va referir a Harris com a "vicepresidenta Trump".

“Mireu, no hauria triat la vicepresidenta Trump com a vicepresidenta si pensés que no està qualificada per ser presidenta”, va dir Biden, confonent la seva segona al capdavant amb el seu oponent a les eleccions del novembre.

Abans d'això, va confondre el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb el president rus. “Damas i cavallers, el president Putin”, va dir en presentar Zelenski, per corregir-se immediatament després dient que el lapsus es devia que està "molt concentrat a derrotar Putin".

A tot això cal sumar-hi l'atemptat que va patir Donald Trump el 14 de juliol passat, que clarament ha servit per incrementar les possibilitats d'un triomf del republicà. Com sabeu, l'expresident va ser tirotejat durant un míting a Pennsilvània per un jove de 20 anys que va resultar abatut. Al tiroteig va morir un assistent a l'esmentat míting.

contador