ep el expresidente de gobierno y presidente de faes jose maria aznar en la clausura del iii foro
Francisco Martínez/EUROPA PRESS - Archivo

José María Aznar, expresident del Govern i del Partit Popular, ha declarat aquest dimecres davant l'Audiència Nacional com a testimoni en el judici per la 'caixa B'. L'expresident ha negat haver rebut "cap sobresou", ni abans ni durant el seu pas per la Moncloa, o haver conegut "cap comptabilitat B en el PP".

"No he conegut cap comptabilitat B o paral·lela en el Partit Popular, només l'oficial que es remetia puntualment al Tribunal de Comptes", ha explicat a preguntes de l'acusació popular durant la qual és la seva primera declaració en seu judicial per la caixa 'B' del partit.

Igualment, ha destacat que tot el que va rebre del partit va ser per transferència i que ho va declarar a Hisenda. "No sé el que han fet els altres ni m'importa, ni sé el que van fer els meus successors ni m'interessa", ha prosseguit l'expresident.

També ha negat que rebés cap sobresou sent ja president del Govern, davant el que l'advocat de l'acusació li ha recordat que en la comissió de recerca al Congrés dels Diputats pel finançament il·legal del PP sí que va reconèixer percepcions per assumptes anteriors al seu mandat com a cap del Govern.

Aznar, llavors, ha matisat que si bé no va rebre sobresous, sí que li van pagar des del PP "la liquidació que corresponia" pel treball realitzat al partit. "Qualsevol persona amb un mínim interès en temes fiscals ho sap", ha respost al lletrat, recordant, a més, que fins i tot va declarar voluntàriament fins a la utilització del Palau de la Moncloa com a retribució en espècie.

Preguntat sobre la declaració d'aquest dimarts de Jaime Ignacio del Burgo, exdiputat del PP, qui va dir que Aznar era coneixedor de diversos pagaments que apareixen en els denominats 'papers de Bárcenas' i que va rebre des del 1991 el que va ser secretari general del PP navarrès, Calixto Ayesa, com a "compensació" per un crèdit que va demanar per a la campanya d'UDC el 1982, l'expresident ha recalcat que no ha donat autorització a ningú "per compensar econòmicament a ningú".

"Una altra cosa és que Jaime Ignacio del Burgo, que és intel·ligent i capaç (...), pot tenir memòria d'una reunió de la qual jo no tinc. Però en qualsevol cas no tenia competència per autoritzar" compensació a ningú", ha incidit.

El president de la Sala llavors ha decidit tallar aquesta línia que seguia l'interrogatori de l'advocat en entendre que no podia preguntar-li per una sentència, sinó sobre els fets que va percebre. Després d'això, ha negat també conèixer si es van realitzar lliuraments de diner negre a del Burgo, a l'exdiputat Eugenio Nasarre o al senador Pío García Escudero.

Després de la seva declaració ha estat el torn del també expresident del Govern i del PP Mariano Rajoy, que ha assegurat que "no hi ha hagut 'caixa B' del PP", posant l'accent que durant els 40 anys que va militar al partit mai va sentir parlar d'aquesta suposada comptabilitat paral·lela, responsabilitzant l'extresorer Luis Bárcenas, en indicar que en tot cas "hi haurà uns papers de Bárcenas".

contador