elecciones isabel diaz ayuso2
Comunidad de Madrid

El terratrèmol polític que ha desencadenat la moció de censura del PSOE i Ciutadans a Múrcia, contra el president de la comunitat Fernando López Miras, ha traslladat el seu epicentre a Madrid, on la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, ha convocat eleccions anticipades pel 4 de maig. No obstant això, tot apunta que els madrilenys no ho tindran fàcil per votar i es preveu una contesa judicial després de la maniobra de l'esquerra de presentar una moció de censura alhora que es cridava a les urnes. El dilema està en veure què va ser abans, l'intent de Más País i el PSOE d'impedir els comicis o la dissolució de l'Assemblea de Madrid. Per aquest motiu, Díaz Ayuso ha avançat a la mitjanit la publicació del Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid (BOCM) amb el Decret.

El filibusterisme parlamentari de les forces de l'esquerra s'aferra a la martingala que, segons l'Estatut de la comunitat, el parlament no queda dissolt fins que no figura al BOCM. "El Decret de dissolució es publicarà al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid i entrarà en vigor en el moment de la seva publicació", diu la Llei Reguladora de la Facultat de dissolució de l'Assemblea de Madrid. Per tant, la Mesa de l'Assemblea, presidida per Ciutadans, ha acceptat totes dues mocions de les dues formacions d'esquerra, presentades gairebé alhora. No obstant això, el govern popular defensa que l'acord de dissolució ja estava sobre la taula, cosa que impedeix la tramitació de les mocions.

Cronològicament, els esdeveniments van succeir així: la presidenta de la comunitat de Madrid va signar abans de les 12 hores la dissolució de l'Assemblea i les propostes dels partits d'esquerra per presentar una moció de censura es van formalitzar més tard, passades les 13 hores.

Els experts ja descompten que aquesta baralla acabarà als tribunals i Díaz Ayuso arma una estratègia que ha passat per aquest avanç del Butlletí Oficial, que conté el cessament oficial dels sis consellers de Ciutadans destituïts per la presidenta Isabel Díaz Ayuso i la convocatòria d'eleccions regionals el 4 de maig. La campanya electoral, segons el Decret, començarà a les zero hores del diumenge 18 d'abril de 2021 i finalitzarà a les zero hores de 'dilluns 3 de maig de 2021, mentre que la sessió constitutiva de l'Assemblea se celebrarà el dia 8 de juny de 2021, a les deu hores.

NOUS CONSELLERS

Així mateix, ha reorganitzat el seu executiu per cobrir les vacants. La consellera de Presidència, Eugenia Carballedo assumeix les competències delegades fins ara en Vicepresidència i Conselleria d'Esports i Transparència. No obstant això, la Vicepresidència desapareix com a tal.

La portaveu del govern regional, que fins ahir ostentava també Aguado, recau en el conseller d'Educació i Joventut, Enrique Ossorio, que, a més, es fa càrrec de les competències de Ciència, Universitats i Innovació, així com Cultura i Turisme. El conseller d'Hisenda i Funció Pública, Javier Fernández-Lasquetty, assumeix les competències de la Conselleria d'Economia, Ocupació i Competitivitat, mentre que el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, s'ocuparà de la Conselleria de Polítiques Socials, Famílies, Igualtat i Natalitat -cal recordar que és l'home que ha pilotat l'estratègia regional enfront de la pandemia-. Finalment, al conseller d'Habitatge i Administració Local, David Pérez, se li encomana, a més, la Conselleria de Transports, Mobilitat i Infraestructures.

Noticias relacionadas

contador