ep mario draghi
Boris Roessler/dpa - Archivo

Les borses europees estan celebrant aquest dimecres la decisió del president de la República Italiana, Sergio Matterella, de demanar a l'expresident del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que formi un Govern de tall tecnòcrata al país després que Guiseppe Conte, exprimer ministre, fracassés en els seus intents d'arribar a acords. El mercat vol Draghi. Va deixar el seu càrrec al front del BCE 'amb magnificència', és una figura que transmet una gran credibilitat i es valora molt positivament l'estabilitat que portaria al convuls panorama polític a Itàlia.

"Draghi és una persona molt respectada i també coneguda com a 'Súper Mario' des del seu famós discurs 'costi el que costi' el 2012, que possiblement va fer ni més ni menys que salvar l'euro d'un col·lapse total", reconeixen els experts de Julius Baer. "Als mercats els agrada la possibilitat d'un primer ministre (a Itàlia) clarament proeuropeu i amb experiència", afegeixen.

El FTSE MIB italià ha pujat més que la resta de places europees (+ 2,09%), encara que l'efecte positiu de la tornada de Draghi s'estén a tots els índexs (IBEX: +0,78%).

Els analistes de Berenberg creuen que Mario Draghi "tindrà èxit" en els seus intents per formar govern, tot i que reconeixen que "no ho tindrà fàcil". "Mentre que Itàlia Viva, causant de l'enderrocament de Conte, dona suport a Draghi, el major partit de l'anterior coalició, el Moviment Cinc Estrelles, ha insistit que vol que Guiseppe Conte torni a ser primer ministre", apunten des de la companyia. No obstant això, Berenberg considera que, atès que els tres principals partits de l'anterior govern i alguns altres més petits segurament sortirien mal parats en unes possibles eleccions anticipades, "el més probable és que Draghi pugui finalment formar un nou govern".

L'objectiu de Matterella és evitar unes noves eleccions, i sembla decidit a fer-ho. El president de la República, durant les declaracions fetes aquest dimarts, ha citat la necessitat de conduir Itàlia en la direcció correcta en plena pandèmia, de distribuir els fons de suport de la Unió Europea (UE) i de reformar el país com les principals raons per evitar noves eleccions.

No obstant això, tant Berenberg com Julius Baer no descarten que finalment hi hagi noves eleccions a Itàlia. Berenberg parla de juny com a possible data per això, i el banc suís assumeix que Mattarella "podria no tenir altra opció que convocar eleccions anticipades si tots els esforços no donen com a resultat un govern estable".

Noticias relacionadas

contador