- En castellano:Alemania: los expertos siguen anticipando un triunfo de Scholz con pocas implicaciones
La CDU serà la gran derrotada a les pròximes eleccions d'Alemanya del 26 de setembre. Almenys, això és el que diuen les enquestes i això és el que anticipen els experts. El candidat de l'SPD, el socialdemòcrata Olaf Scholz, és el gran favorit per substituir Angela Merkel al capdavant de la cancelleria, mentre que el successor d'aquesta, Armin Laschet, es troba en una situació, com a mínim, delicada.
La victòria de Scholz sembla tan clara que fa poc, la mateixa Merkel es va veure obligada a participar en la campanya electoral fent una declaració que, segons els experts, és molt "inusual", i afirmant que veu grans diferències entre ella i el seu actual ministre de Finances Scholz.
No obstant això, els analistes no veuen tantes diferències. De fet, la majoria creu si finalment guanya l'SPD i es forma un govern de gran coalició amb la CDU, o bé un govern que inclogui l'SPD, els Verds i els Liberals, això no comportaria un canvi "molt significatiu en la política alemanya". Així ho afirma Robert Schramm-Fuchs, gestor de carteres de Janus Henderson, que preveu que hi haurà "un canvi només en matisos i específic per a determinats sectors".
"Sembla clar que els habitatges de lloguer poden ser objecte de restriccions encara més estrictes per limitar l'augment dels preus dels lloguers. De la mateixa manera, sembla molt probable una sortida anticipada del carbó en la política energètica. Els preus de les accions de Vonovia i RWE, respectivament, ja ho indiquen", explica Schramm-Fuchs.
De menor rellevància per als mercats de valors, també sembla haver-hi acord en certs elements de la política d'immigració i en el manteniment d'unes relacions estretes amb la UE. Aquí s'acaben els punts en comú, sobretot entre els Liberals i Els Verds.
"Els impostos i la despesa fiscal són temes molt controvertits entre aquests dos partits, amb l'SPD en un punt intermedi. Cada pressupost anual serà una gran baralla. Cal tenir en compte que l'estricta disciplina fiscal de principis de la dècada de 2000 fa temps que s'ha esfumat, amb molts compromisos assolits per mantenir la UE unida".
En general, des de Janus Henderson no esperen canvis significatius i radicals en la política, ni a la fiscal, ni en les relacions amb la UE, ni en el comerç Rússia-Xina-OTAN, ni en les energies renovables-vehicles elèctrics-carboni, ni en la fiscalitat individual o empresarial.
"Independentment del govern de coalició que finalment surti d'això, esperaria que tingui moltes menys conseqüències que el canvi de president Trump a president Biden", conclou Robert Schramm-Fuchs.