"L'evidència assenyala que els incentius fiscals semblen tenir un efecte limitat en la generació de nou estalvi". És la idea que transmeten des del Banc d'Espanya, posant com a exemple la introducció a Espanya de la deducció per aportacions a fons de pensions el 1988, que hauria generat un efecte moderat sobre el flux d'estalvi nou.
Noticia relacionada
Las reclamaciones por planes de pensiones aumentaron un 48% en 2019És el que explica l'organisme a l'últim document 'Covid-19: perspectives econòmiques, envelliment i pensions: situació, i reptes'. En ell, citen l'AIReF per a explicar que, aquests incentius, "en actuar com un diferiment fiscal, la deducció és poc atractiva si els tipus marginals són estables al llarg del cicle vital". "Aquests incentius estan concentrats a la part alta de la distribució de la renda", afegeixen.
Segons les dades del Banc d'Espanya, el volum mitjà acumulat entre les llars espanyoles que posseeixen un fons de pensions individual representa entorn d'un 27% de la seva renda bruta anual, similar a la resta de l'Eurosistema. No obstant això, el percentatge de les llars espanyoles en els quals algun dels seus membres té un pla de pensions individual és sis punts percentuals menys que la mitjana.
En aquest escenari, consideren que les condicions actuals, com l'envelliment, la composició de l'estalvi de les famílies o l'entorn macrofinancer, "poden afavorir el desenvolupament de productes financers responsables i competitius que aportin una opció perquè la gent gran pugui utilitzar la seva riquesa immobiliària per accedir a actius financers líquids en condicions atractives i segures".
FUTUR PESSIMISTA
Quant a la percepció que tenen els espanyols sobre el sistema de pensions, la majoria es mostra pessimista quan pensa en el futur. De fet, aquest és un dels temes que més inquietud suscita al nostre país. El 90% afirma estar preocupat per la situació actual i futura dels jubilats. És més, el 52% creu que no cobrarà una pensió quan es jubili, una xifra que s'eleva fins al 62% en el cas del col·lectiu d'entre 25 i 34 anys, segons les dades d'un estudi dut a terme pel comparador Rastreator.
Enfront d'això, destaca que només el 26% dels espanyols diu tenir contractat un pla de pensions. Els usuaris que més opten per aquests productes són aquells que es troben entre els 55 i 65 anys, representant gairebé el 36% de les contractacions. De la resta, el 23% dels quals encara no compten amb un pla de pensions sí que es planteja contractar-lo en un futur, però hi ha un 20% del conjunt dels espanyols que no veu necessari comptar amb aquesta mena de productes. Un 31% assegura que no en disposa perquè no pot permetre-s'ho.
EL PATRIMONI ES RECUPERA
El patrimoni dels plans de pensions han superat el volum previ a l'esclat de la crisi de la Covid-19, ja que a l'agost es va incrementar en 771 milions, fins als 77.601 milions d'euros, superant la xifra de febrer, segons les dades d'Inverco. Durant aquest mes, les aportacions van ascendir a 175 milions d'euros, mentre que es van oferir prestacions de 143 milions, amb el que el volum d'aportacions netes del mes va ser de 32 milions d'euros.
No obstant això, els plans de pensions del sistema individual encara tenen un assumpte pendent. A curt termini, aquests vehicles d'estalvi registren una rendibilitat negativa mitjana del 0,9% l'últim any. Per part seva, la rendibilitat dels plans de pensions a mitjà termini ha estat del 0,6% els últims tres anys i de l'1,1% des de 2015. Per a inversions fa deu i quinze anys la rendibilitat mitjana oferta ha estat del 2,6% i 1,9%, respectivament. A llarg termini, els plans de pensions continuen registrant una rendibilitat mitjana anual neta de despeses del 2,9% els últims 25 anys i del 1,4% les dues últimes dècades.