ep archivo   imagen de una aspirante a obtener el carnet de conducir junto a un profesor
AUTOESCUELA ONROAD - Archivo

El carnet de conduir europeu és a tocar. Així ho ha proposat Brussel·les, que no vol que hi hagi morts a les carreteres de la Unió Europea per al 2050. Amb aquest objectiu, la Comissió ha presentat un pla amb una sèrie de propostes destinades a modernitzar les normes sobre permisos de conducció, incloent-hi la introducció d'un carnet de conduir digital vàlid a tota la UE, i noves disposicions per facilitar el compliment de les regles de trànsit en territori comunitari.

Per simplificar el reconeixement dels permisos de conducció entre els estats membres, la Comissió ha plantejat la introducció d'un permís de conducció digital pioner al món. "Serà molt més fàcil reposar, renovar o bescanviar un permís de conduir, ja que tots els tràmits seran en línia", han destacat des de Brussel·les.

En la mateixa línia, també serà més fàcil per als ciutadans de països no pertanyents a la UE amb estàndards de seguretat viària comparables, bescanviar el permís de conduir per un de la UE.

Una altra de les finalitats de l'Executiu comunitari és millorar la seguretat viària. Per això, ha plantejat una sèrie de noves normes que inclouen un període de prova, almenys de dos anys, per als conductors novells després d'aprovar l'examen de conduir, i una regla de tolerància zero sobre la conducció sota els efectes de l'alcohol.

També es permetrà que els conductors joves adquireixin experiència mitjançant un esquema de conducció acompanyada: a partir dels 17 anys, es podrà aprendre a conduir turismes o camions i obtenir una llicència. Els que aprovin, podran conduir sols a partir dels 18 anys, i treballar com a conductors professionals sempre que el lloc de treball específic ho permeti. "Això ajudarà a abordar l'escassetat actual de conductors", afirmen des de Brussel·les.

De la mateixa manera, es durà a terme una avaluació més específica de l'aptitud física, tenint en compte els avenços en el tractament mèdic de malalties com ara la diabetis. També s'encoratjarà els conductors a actualitzar les seves habilitats i coneixements de conducció per mantenir-se al dia amb els avenços tecnològics.

Una altra de les novetats llançades per la Comissió està relacionada amb l'aplicació transfronterera de les normes de trànsit, és a dir, es vol garantir que els infractors d'altres Estats membres paguin pel delicte, de manera que la decisió sigui efectiva a tota la Unió Europea.

"La proposta busca permetre que les autoritats encarregades de fer complir la llei obtinguin accés als registres nacionals de llicències de conduir. Això abordarà les deficiències actuals en la cooperació entre els Estats membres a la investigació de delictes", ha ressenyat.

Així mateix, per evitar la impunitat entre els infractors de trànsit, es posarà en marxa un nou sistema que permetrà una inhabilitació per conduir a tota la UE quan un Estat membre decideixi inhabilitar un conductor a causa d'una infracció comesa al seu territori.

Per entrar en vigor, aquestes propostes seran negociades i examinades entre el Parlament Europeu i els governs comunitaris i seguiran el procediment legislatiu ordinari.

contador