janet yellen 20211123125121

La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, no descarta que els bancs puguin endurir encara més el crèdit després de la crisi bancària recent. Si ho fan, ha dit, això probablement anul·laria la necessitat de pujades noves dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed).

Així ho ha dit aquest diumenge en una entrevista amb la CNN, en què Yellen ha assegurat que les mesures polítiques adoptades per frenar l'amenaça sistèmica causada per les fallides de Silicon Valley Bank i Signature Bank han provocat que les sortides de dipòsits s'estabilitzin, "i les coses s'han calmat".

Tot i això, a l'escenari actual "és probable que els bancs es mostrin una mica més cauts". "Ja vam veure cert enduriment de les normes de préstec al sistema bancari abans d'aquest episodi, i és possible que se'n produeixin alguns més", ha comentat la secretària del Tresor.

Segons Yellen, si hi ha una restricció del crèdit a l'economia, això "podria ser un substitut de les noves pujades de tipus d'interès que la Fed necessita fer". Tot i que de moment no hi ha indicis en aquest sentit. De fet, les dades setmanals dels balanços bancaris publicats per la Reserva Federal encara no han mostrat un deteriorament material dels préstecs bancaris, però sí que mostren que les sortides de dipòsits s'han estabilitzat.

En qualsevol cas, la secretària del Tresor ha deixat clar que encara no hi ha indicis "prou dramàtics o significatius" per alterar la seva perspectiva econòmica. "Crec que les perspectives continuen sent un creixement moderat i un mercat laboral fort, amb una inflació a la baixa", ha apuntat.

contador