• Al llarg d'aquestes cinc jornades continuaran publicant resultats empresarials, Enagás i Iberdrola en seran els primers
  • Gas Natural es deixa un 3,25% després que Deutsche Bank hagi estimat una caiguda del 13% dels seus beneficis
broker637

L'IBEX 35 ha tancat amb caigudes del 0,04%, tot i que resisteix per sobre dels 10.650 punts; similar al comportament que han tingut la resta de borses europees que han tancat en vermell, a excepció de l'FTSE 100 de Londres que ha pujat un 0,35%.

  • 11.427,20
  • -0,35%

Entre els pitjors valors del selectiu espanyol s'han situat Gas Natural (-3,25%), i dos 'pesos pesats': Banc Santander (-1,04%) i BBVA (-0,59%), que cotitza just al nivell clau de 7,6 euros. Entre els valors que més han escalat es troben Indra (+2,87%), DIA (+1,81%) i Meliá Hotels (+1,63%). El banc alemany Deutsche Bank estima una caiguda del 13% dels beneficis de Gas Natural durant el primer semestre, mentre que els analistes de Jefferies recomanen 'mantenir' DIA i li atorguen un potencial alcista del 5%.

Segons les dades que recopila FactSet, 25 de les 35 empreses de l'índex -el 70%- han vist com els analistes esperen ara un benefici major per 2017 del que pronosticaven a finals de 2016. L’'estrès' del mercat financer espanyol és reduït, segons l'indicador de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el va situar en 0,19 punts al juny. Aquesta xifra és menor que la registrada a finals d'abril que va ser als 0,21 punts. Quan l'indicador supera els 0,27 punts, el nivell d’'estrès' és mitjà i si passa els 0,49, és alt. A més, el regulador apunta que la resolució de Banc Popular no va afectar l’'estrès' del mercat financer espanyol.

La setmana que ha començat aquest dilluns comptarà com a catalitzador principal amb la compareixença del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que tindrà lloc aquest dijous en el marc de la reunió de tipus de l'organisme. Europa es mou cap a la normalització monetària, igual que els Estats Units, i s'espera que l'italià enfoqui les seves paraules en aquesta direcció. Janet Yellen, que va parlar la setmana passada davant el Congrés i el Senat americans, va aconseguir amb el seu discurs també dirigit cap a la normalització monetària animar les borses. La incògnita estarà en comprovar si Draghi aconsegueix el mateix.

A més, igual que la setmana passada, l'altre catalitzador per als mercats al llarg d'aquestes cinc jornades vindrà de la mà dels resultats empresarials. Seguiran coneixent comptes a banda i banda de l'Atlàntic i aquí, a Espanya, arrencarà la temporada de xifres del segon trimestre amb Enagás aquest dimarts i amb Iberdola, aquest dijous.

Amb tot, l'IBEX té en ment escalar fins als 10.900 punts però, amb 'l'espasa de Dàmocles' de la resta de borses europees -que no han emplenat el buit deixat el 24 d'abril-, els experts de 'Bolsamanía' no descarten que es dirigeixi primer cap als 10.560 punts. Caldrà veure què és el que passa al llarg d'aquesta setmana, si es confirmen les ganes de pujar que es van veure durant la setmana passada o si les borses tornen a 'recular'.

El Brexit serà un altre dels protagonistes d'aquesta setmana en el marc de la represa de les negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE). El secretari britànic del Brexit, David Davis, reprendrà les converses amb l'eurodiputat Michel Barnier a Brussel·les aquest dilluns. S'espera que els negociadors es divideixin en grups per discutir quatre àrees abans d'una conferència de premsa programada per dijous.

En l'àmbit empresarial, la cadena britànica ITV va anunciar aquest dilluns que Carolyn McCall es convertirà en la seva nova directora executiva. McCall, que ha treballat com a directora executiva d'easyJet durant set anys, assumirà el seu nou càrrec a la major cadena de radiodifusió comercial gratuïta del Regne Unit el proper 8 de gener de l'any que ve.

D'altra banda, la Xina ha informat aquest dilluns dades més forts del que s'esperava sobre el creixement econòmic. L'economia xinesa va créixer un 6,9% interanual durant el segon trimestre.

Mentrestant, als Estats Units, les dades publicades aquest passat divendres van mostrar que els preus al consumidor es van mantenir sense canvis al juny i les vendes al detall van caure per segon mes consecutiu. És probable que les dades atenuïn les expectatives de creixement econòmic sòlid durant el segon trimestre. Les possibilitats d'una alça de tipus d'interès per part de la Fed al desembre van caure a al voltant del 43% divendres, segons l'eina Fedwatch de la CME.

A l'agenda macro d'aquest dilluns, la inflació de la zona euro s'ha situat al juny al 1,3%, una dècima per sota de la lectura corresponent a maig i en línia amb el que s'esperava. Quant a l'euro cau un 0,02% respecte al dòlar, fins als 1,1467 dòlars, mentre que el petroli cotitza amb lleugeres caigudes del 0,09%, en el cas del barril de Brent i el West Texas baixa un 0,06%.

Quant a l'anàlisi tècnica, José María Rodríguez, expert de 'Bolsamanía' apunta que la sessió d'aquest dilluns ha estat de transició "durant la qual l'IBEX 35 s'ha recolzat en el suport més immediat, el dels 10.600-10.615 punts i manté l’escenari que el rebot iniciat en l'equador de la setmana passada el porti a nivells de resistència propers als 10.900 punts, per on passaria la directriu baixista dels últims mesos. Per sota, per la banda dels suports, tenim els 10.615 abans esmentats i el petit buit alcista dels 10.560 punts. Per sota, el nivell dels 10.380-10.400 punts".

"El principal responsable de les caigudes d'aquest dilluns és Banc Santander, que continua gotejant a la baixa des que es va iniciar l'ampliació de capital que acaba aquest dijous. Els títols de l'entitat càntabra cotitzen en aquest moment a la base d'un petit triangle (zona de suport) i la perforació del suport dels 5,67 euros obririen la possibilitat de noves caigudes cap a la important zona de suport que presenta als 5,50-5,52 euros. Atents també a l'euro/dòlar que ha marcat un màxim durant la sessió als 1,1490. En confirmar per sobre dels 1,15 en preus de tancament amb cert filtre, no descartarem un ràpid moviment cap a la resistència que presenta en els màxims de 2016 als 1,1616", comenta Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador