"En absència d'un deteriorament inesperat i material de l'economia, necessitaré veure almenys un parell de mesos de millors dades d'inflació abans de tenir confiança suficient que començar a retallar els tipus mantindrà l'economia en el camí correcte cap a una inflació del 2%".
Són les declaracions del governador de la Reserva Federal (Fed), Christopher Waller, en un discurs pronunciat aquest dimecres al Club Econòmic de Nova York titulat 'Encara no hi ha pressa', en referència al fet que el banc central ha de ser pacient a l'hora de retallar els tipus dinterès.
"Afortunadament", ha afegit, "podem esperar a veure com arriben les dades abans de decidir el moment adequat per començar a reduir els tipus", perquè "l'economia nord-americana continua avançant, creant llocs de treball a un ritme que amb el temps mantindrà la desocupació a prop de la seva taxa actual, històricament baixa".
Segons la seva valoració, "la fortalesa general de l'economia nord-americana fa que sigui força fàcil prendre la decisió d'esperar una mica més per comprendre millor la trajectòria de la inflació i, quan sigui apropiat, començar a flexibilitzar la política".
Les darreres dades publicades han reforçat la seva opinió que "no hi ha pressa per retallar la taxa de política monetària. De fet, em diuen que és prudent mantenir aquesta taxa en la seva postura restrictiva actual potser per més temps del que es pensava anteriorment per ajudar a mantenir la inflació en una trajectòria sostenible cap al 2%”.
Tot i que Waller segueix creient que les dades futures permetran a la Fed abaixar els tipus d'interès "aquest any", ha assenyalat que "fins que aquest progrés es materialitzi, no estic llest per fer aquest pas".
Segons la seva anàlisi, "el risc d'esperar una mica més per flexibilitzar la política és petit i significativament menor que actuar massa aviat i possiblement desaprofitar el nostre progrés en matèria d'inflació".
En aquest sentit, ha indicat que estarà "atent divendres al matí" per veure les dades del febrer sobre ingressos i despeses personals i l'evolució del deflactor de consum privat PCE, la mesura preferida d'inflació de la Fed.
En la seva opinió, “és apropiat reduir el nombre total de retallades de tipus o ajornar-les en el futur en resposta a les dades recents. Això reflecteix la realitat de gestionar una perspectiva en temps real a mesura que arriben les dades. Les dades posteriors bé poden alterar aquesta perspectiva novament, però ja veurem. Segons el que sabem ara, no hi ha urgència a fer aquest pas".